Siden i sommer har tre utvalg vært i sving med å finne nye toppsjefer til Akershus, Østfold og Buskerud, som skal gjenoppstå som fylke. Til sammen er det avholdt mer enn 30 møter. Det har ikke vært billig.

Ansettelsesutvalget i Buskerud har siden juni hatt 16 møter. Den tidligere Drammen-ordføreren Tore Opdal Hansen, var møteleder i ansettelsesutvalget og får dobbel godtgjøring: 7.300 kroner per møte. Han er enig i at det er godt betalt.

– Ja, jeg synes at det er forferdelig mye. Det er veldig, veldig mye, sier Hansen, som er nestleder i Høyres fylkestingsgruppe i Viken, til NRK.

Ikke i tankene

Etter 16 møter har fylkespolitikeren krav på 117.000 kroner på toppen av millioninntekten han allerede har, men han avviser at penger har vært et motiv.

– Vi har ikke hatt godtgjøring i tankene i hele tatt. Det vi har tenkt på har vært å gjøre en god og grundig jobb.

I utvalget hadde Opdal Hansen med seg Bjørn Tore Ødegården (Ap) og Christina Mørkve (H), som hver får 58.000 kroner for innsatsen.

I en oversikt som NRK har fått fra Viken fylkeskommune går det fram at over halvparten av møtene var videomøter, og var satt opp med en lengde på én time.

LES OGSÅ: Innstilt til Buskerud-toppjobb med lønn på drøye 1,7 millioner

Frp reagerer

Frps Helge André Njåstad nestleder i kommunalkomiteen på Stortinget, sier saken er et godt eksempel på manglende magemål i fylkeskommuner når det kommer til politikerlønninge.

– Frp mener dette er bevis på at vi har hatt rett i at fylkeskommunen er en unødvendig fordyrende mellomledd som burde vært lagt ned.

Jøsendal

Som Drammens Tidende skrev tidligere i september ble Jan Sivert Jøsendal ansatt som den nye toppsjefen i nye Buskerud fylkeskommune.

Han hadde den samme rollen i Vestfold og Telemark fylkeskommune, men for to år siden gikk han av etter varsler fra flere ansatte. Han har også vært utdanningsdirektør i Drammen kommune.

For en lønn på 1,74 millioner kroner i året skal Jøsendal gå inn i rollen som prosjektleder for Buskerud fylkeskommune fram til opprettelsen, og deretter gå inn i stillingen som ny fylkeskommunedirektør.

Det var totalt elleve søkere til stillingen.