Gå til sidens hovedinnhold

- Ønsker vi mer trafikk nå? | Even Jacobsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig kunne vi lese i Ringerikes Blad at det blir to timer gratis parkering i Hønefoss sentrum. Jeg mener det er en dårlig avgjørelse.

Det beviser bare hva ordfører Kirsten Orebråten, og de som styrer kommunen vil: fortsette å ha en by laget for bilen, ikke for mennesker.

I mange år har byene vært laget for en ting, at det skal være enkelt og billig å komme seg rundt i bil. Den tankegangen mener jeg vi må kvitte oss med, og heller lage byer som er ment for folk.

Byer med kollektivtransport, gode sykkelveier, parker og liv i sentrum. Ikke store trafikkerte veier.

Ikke fint med masse trafikk

Jeg vet at mange er enig med meg, i at det ikke er veldig fint med masse trafikk gjennom byen. Dessverre så har vi et stort flertall av politikere som ikke følger helt med i tiden, og fortsatt tror at biler og eksos er framtiden.

Når ordføreren sier at dette er noe de gjør for å hjelpe næringslivet i sentrum, så er det noe Orebråten ikke helt har forstått. På kort sikt hjelper det kanskje næringslivet. Folk velger kanskje å kjøre inn i byen, istedenfor å handle andre steder. Samtidig gjør det byene mye mindre trivelig.

Les også

Nå blir det endelig gratis parkering i sentrum: – Et veldig bra tiltak, mener Ellen

Noe som vil hjelpe næringslivet like mye, er om vi heller bruker pengene på kollektivtransport. Da vil folk fortsatt komme seg lett og billig til sentrum, samtidig som det vil bli bedre å være i byen, på grunn av mindre støy fra bilene og bedre luft.

Så i stedet for å komme med tiltak som gjør at trafikken øker, bør vi heller jobbe for mindre trafikk og bedre busstilbud. Derfor er jeg stolt av å være med i Miljøpartiet De Grønne, som prioriterer nettopp det, kollektivtransport.

Bilens tid er over

Bilens tid er over. Vi må heller sette opp prisen på parkering i sentrum. Så kan vi heller bruke pengene for å gjøre det billigere å ta buss, og for å få flere avganger.

Det at det blir gratis å parkere i sentrum beviser bare hva Kirsten Orebråten, Arbeiderpartiet, og nesten alle de andre partiene prioriterer.

Les også

Mener bilistene på Jevnaker må skjerpe seg: – Det er en del villmannsparkering

De prioriterer å gjøre det enklere, billigere, og bedre å velge bilen. Det er dårlig byutviklingspolitikk, og dårlig klimapolitikk. Nå er det på tide at vi jobber for å lage en by hvor det er enkelt å velge sykkelen, eller å ta bussen. En by hvor det er enkelt å velge grønt.

Jeg vil avslutte med et spørsmål til Kirsten Orebråten, som jeg håper hun svarer på. Vil dere lage en grønn by, med frisk luft og lite støy, hvor det er enkelt å ta bussen, og hvor jeg er helt sikker på at alle kommer til å trives bedre.

Eller vil dere fortsette som før og lage en by hvor bilen kommer først, hvor det er dårlig luft, høye klimagassutslipp, og med saktegående kø gjennom hele sentrum? For det er det siste som er resultatet av deres politikk.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.