Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker, tror og håper – for Hønefoss | Terje Olsvik

– Hvem er det som ønsker, tror og håper at Ringeriksbanen skal føre til at x antall nye beboere og arbeidsplasser skal fortette sentrum enda mer, spør Terje Olsvik.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg må jo si det liver opp i hverdagen når man leser om det store engasjementet om hvordan Hønefoss sentrum helst bør utvikles.

Sitter allikevel med den følelsen man kan få når mange har ønsket, og gjort forberedelser til en stor fest.

Men når konditoren stolt kommer med festens spesialbestilte kake – så kommer reaksjonene både på størrelse, utforming, innhold og ikke minst plassering på kakebordet.

Ruver for mye

Alle mener selvfølgelig mye om en gedigen moderne kake. Den tar for mye plass, ruver for mye i forhold til de andre mer tradisjonelt utformede kakene og fyllet er ikke det jeg er vant med- og ikke er det marsipanlokk!!

Men hvor var alle kritikerne under forberedelsene?

Hvem er det som ønsker, tror og håper at Hønefoss skal bli en stor stasjonsby med x antall nye beboere og arbeidsplasser, meget sentralt rundt stasjonen og y antall i timinutters sykkelvei til stasjonen – i løpet av fem år – ti år -30 år.

Hvem er det som ønsker, tror og håper at Ringeriksbanen skal føre til at x antall nye beboere og arbeidsplasser skal fortette sentrum enda mer?

Hvor mange?

Hvor mange må bosette seg i disse sentrale strøkene før de som elsker myldring og yring skal bli fornøyd? Er målet at befolkningen skal strømme ut i gatene i 17. mai-stemning hver dag?

Hvor mange kaffekoppkjøpesteder trenger man for å bli fornøyd?

Hvor mange tusen nye sentrumsinnflyttere må til for at handelsnæringen vil blomstre og være fornøyd?

De som ønsker, tror og håper at antall nye beboere og arbeidsplasser vil stige til himmels må selvfølgelig finne leiligheter og kontorer til disse. Da kommer man vel ikke utenom, i denne omgang, i hvert fall ett skikkelig høyhus - og annen fortetting av boligmassen.

Hva med å flate ut?

Det lar seg vel ikke gjøre å flate ut bygningsmassen for å oppnå samme antall bosteder og kontorplasser?

De som av en eller flere årsaker ikke ønsker, håper og tror at Hønefoss sentrum bør bli en stasjonsby med det varslede økende innbyggertall må på banen og si for eksempel, «Vi ønsker ikke at det skal koke av folk hver dag i sentrum, det holder med halvparten.Vi trenger ikke på død og liv Ringeriksbanens eventuelle befolkningsøkning.

Vi ønsker ikke flere enn at vi kan bygge koselige solfylte leiligheter pent plassert langs elva, selv om vi da kanskje ikke får så mye i nye skatteinntekter når antallet minskes»

Hva med lovnader?

Men hva da med de lovnadene Hønefoss har gitt staten når det gjelder tilrettelegging av bolig, sykkelveisatsing og kontorplasser, dersom de skjønner at her satses det bare halvveis og lunkent?

Settes det dermed en endelig propp i Ringeriksbanetunellen og eventuelle overføringer som har blitt gitt?

En symboldiskusjon

Personlig så føler jeg at «kjempekakediskusjonen» har blitt en symbolsakdiskusjon mellom de som har voldsomt fokus på at det er Hønefoss sentrums kjempevekst som er det viktigste for befolkningen og fremtidsutviklingen på Ringerike - og de som hever blikket, nyter områdets natur, ønsker mer satsing på de viktige og trivelige småstedene rundt- og som muligens liker termoskaffe bedre enn caffelatte.

Nå må jeg ha et stykke formkake!

Kommentarer til denne saken