Gå til sidens hovedinnhold

Omtalen av Israel må bli mer sannferdig | MIFF

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

5. oktober hadde MIFF Ringerike besøk av Conrad Myrland, som er daglig leder i MIFF (Med Israel For Fred). Møtet ble holdt i den store salen i Filadelfia med 24 til stede. Dette ble årets første og eneste offentlige møte i MIFF Ringerike grunnet smitterestriksjoner.

Foredraget omhandlet den norske presse og dens feilinformasjon om Israel.

Vi fikk presentert flere tilfeller der diverse aviser og tv-selskaper kom med feilaktige og overdrevne fakta om Israel, eller også underrapporterte positive nyheter om og fra Israel. MIFF arbeider aktivt for å fremme riktige fakta som har med Israel å gjøre.

Fredsavtalen

Et eksempel på tilbakeholding av informasjon i norske mediene, var omtalen av fredsavtalen som Israel nettopp har landet med de to arabiske landene, Emiratene og Bahrain.

Denne viktige avtalen som ble jobbet fram av Trump sin jødiske svigersønn og Trump selv, er blitt svært lite omtalt i norske medier.

Artikkel fra NTB om Trump- planen: De skriver at Trump-planen innebærer blant annet at USA gir støtte til at Israel annekterer om lag 60 prosent av den palestinske Vestbredden.

NTB skriver at det er hundretusener som må bli drevet fra Jordan-dalen. Faktum er at det bor bare 60 000 palestinere der. Hvordan kan da hundretusener bli drevet derfra?

Økning av innbyggertall

Avisa Klassekampen kom med feil informasjon om økning av innbyggertall i Jordan-dalen. Den opplyste at det er 60 prosent økning. Det stemmer ikke. PeaceNow.com kom med annen informasjon på sin nettside.

De sa at det er 7.500 jøder som har bosatt seg der i 2006, slik at det bodde 11.000 jøder der i 2019.

En lederartikkel i VG sier at: «Palestinerne har ikke deltatt i utformingen av planen.» Dette gjelder Trump sitt forslag til fredsavtale mellom palestinerne og Israel. Nettsak i VG: «Palestinske styresmakter har ikkje vore involverte i arbeidet med den nye planen, og har tidligere avvist planen helt». NRK og VG «glemmer» tydeligvis 37 møter der palestinske styresmakter deltok.

NTB og omtale av krigshendelser: Når det det gjelder dekning av krigshendelser, er NTB sin overdekningsfaktor av krigsforbrytelser i Israel svært høy.

Falskt bilde

Israels krigføring blir ikke presentert på samme måte som NATO sin krigføring. Krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan hvor hundrevis er drept bare den siste tiden, blir nesten ikke nevnt.

Alt dette blir underrapportert i norske medier. Dette er ifølge Conrad Myrland, et bevis på et falskt bilde når det gjelder dekningen av krigshendelser i norske medier.

På NRKs Nyhetsmorgen 29. april i år, tok Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange for seg «den systematiske trakasseringen som foregår knyttet til palestinske barn på vei til og fra skolen, og mens de er på skolen».

Hun utelater at det i samme rapport fra «Save the Children», faktisk innrømmes i sammendraget av denne rapporten at:

«Dette er ikke et statistisk signifikant eller representativt utvalg, fordi det er tatt ut fra de skoler som har opplevd det høyeste antall utdanningsrelaterte brudd». Dette er et misbruk av statistikk.

Har opplevd «angrep»

Når 75 prosent i de mest betente områdene av Vestbredden sier de har opplevd et «angrep», kan det bety at de har sett en israelsk soldat eller bosetter på vei til skolen.

Her har «Save the Children» gått inn i Hebron der det er elever som må gå gjennom kontrollposter på vei til skolen. Ellers har de droppet de andre elevene som stort sett aldri ser en israelsk soldat. De definerer et angrep som «å se en soldat».

Men, hva bør Redd Barna gjøre? De bør se nærmere på palestinsk skolepensum, som ifølge Aftenposten fremmer jihad og motarbeider fred. I flere tiår er palestinske barn blitt misbrukt som barnesoldater av palestinske terrorgrupper.

Bruken av barnesoldater var en sentral del av Yasser Arafat sin militære strategi under den andre intifadaen.

Men misbruket fortsetter fram til i dag og grunnlaget legges helt nede i barnehagen.

Kommentarer til denne saken