Gå til sidens hovedinnhold

– Oljeboringen ved Trænarevet må stanses! | Even Jacobsen, Grønn Ungdom Buskerud

Artikkelen er over 1 år gammel

Even Jacobsen mener det er kortsiktig av regjeringen å åpne for oljeleting ved Trænarevet i Nord-Norge, i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uka har ett tysk oljeselskap startet prøveboring etter olje ved Trænarevet. Det skjer med regjeringens velsignelse, som ikke stopper prosjektet selv om det har blitt klaget inn til Klima og Miljødepartementet. Området som er åpnet for prøveboring ligger ved inngangen til Vestfjorden i Lofoten og rett sør for dypvannskorallområdet Trænarevet.

Dette er et unikt gytefelt for fisk og hekkeområde for sjøfugl, og Havforskningsinstituttet har advart mot å borre i disse områdene. En ulykke her vil være katastrofalt for arter som allerede sliter, og havstrømmer vil ved en lekkasje kunne spre olje over de allerede vernede områdene i Lofoten.

Å bore etter olje ved Trænarevet er å gamble med miljø, men det er og gambling med norsk økonomi. 70 % av all fisk norske fiskere fisker starter nemlig livet sitt her, og det kan bety kroken på døra for store deler av norsk fiskeindustri hvis noe skulle skje med revet.

I en verden som trenger mindre olje framover, er det fullstendig skivebom å spille russisk rulett med en av våre andre viktige næringene til fordel for nettopp oljenæringen.

Regjeringen har med å åpne for oljeboring ved Trænarevet nok en gang vist at de er blinde på kortsiktige oljepenger, og er villige til å gamble med miljø og fiskeindustri for å få dem.

Vi trenger en regjering som forstår viktigheten av de sårbare havområdene våre, ikke en som gambler med dem for oljeinntekter.

Kommentarer til denne saken