Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap opplyser om at det settes inn ekstra skogbrannhelikoptre i beredskap på Kjevik og Kjeller til 21. juli. Da vil det gjøres en ny vurdering av situasjonen, skriver Oppland Arbeiderblad

Det er meldt om skogbrannfare på Østlandet og i deler av Agder.

Ifølge Meteorologisk institutt vil det komme nedbør torsdag. Dette vil avgjøre om faren vil avta.

– Hvor mye nedbør det blir og hvor det treffer er vanskelig å si foreløpig, sier Martin Granerød ved Meteroligsk institutt.

Ikke dramatisk

Frode Aas, ved Alarmsentral Brann Innlandet, forteller at det gjøres nye vurderinger hver dag, og at de foreløpig ikke ser på situasjonen som dramatisk i Innlandet.

– Vi følger indeksen. Den viser at det vil bli skogbrannfare i våres område, særlig på onsdag. Selv om det er meldt om skogbrannfare er det kun på gult nivå foreløpig, legger han til.

Aas kan informere om at det har vært svært få branner den siste tiden.

– Det har foreløpig vært lite. Slik situasjonen er nå er vi trygge på at vi har kontroll, og at vi vil holde oss på gult nivå, sier han.

Hvis det skulle oppstå større fare for skogbrann kan han betrygge med at de er beredt.

– Vi har jevnlige samtaler med tre flyklubber som har vakt, og blir sammen enige om hvordan uka skal være. Hvis faren øker, eller det oppstår brann, er de beredt til å dra ut. Flyklubbene vi ringer er lokalkjent, og har kontakt med det lokale brannvesenet, sier Aas.

Ta hensyn i dagene framover

Selv om situasjonen foreløpig ikke er alvorlig, har Aas en oppfordring til folk som ønsker å tenne bål eller grille ute.

– Bruk huet! Skal man bruke engangsgrill, vær forsiktig, og ha ordentlig underlag, sier han.

– I utmark er det den generelle bålregelen som gjelder. Den er som følger at mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge, sier Aas.

Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen

På spørsmål om hva man skal gjøre dersom man har tent bål eller benyttet seg av engangsgrill er svaret å kjøre på godt med vann når man er ferdig.

– Bålet kan gå ned i bakken og ligge å ulme lenge. Derfor er det viktig at man sjekker grundig før man eventuelt forlater det, sier Aas.

LES OGSÅ: Her åpner Kirsten og Runar de nye toalettene: Se bildene som viser hvordan det ble

Vurderer situasjonen fortløpende

– Forbud om brenning ved eventuelle farer for skogbrann er lokalt, og varierer fra kommune til kommune. Hvis du er usikker på hva som gjelder der du bor må du sjekke. Dette er på eget ansvar, legger han til.

Han sier at ved farevarsel om skogbrann kan det være lurt å avvente med å brenne noe, og være ekstra påpasselig dersom man skal bruke ild.

– Vi følger på med værvarselet og har et inntrykk av hvor og om det blir veldig tørt. Det er mye tørt terreng i skogen, så det beste er å holde seg unna bål, sier han.

Han har troa på at folk er flinke og tar hensyn.

– Vi har sett før at folk gjerne gjør det en kan for å klare å unngå at det oppstår alvorlige branner, og vi håper det fortsetter slik.