Gå til sidens hovedinnhold

Også øyboere må ha tilgang til eiendommen sin

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nok en gang brygger det opp til debatt rundt konflikten mellom naturvern og fritidsbruk i idylliske Steinsfjorden. Denne gangen om ei ønsket flytebrygge ved fritidseiendommen på Ulvøya.

Med hjemmel i naturmangfoldloven har fylkesmannen avslått en søknad fra eieren om å bygge hovedadkomst til øya.

LES OGSÅ: Nå er denne øyhytta i Steinsfjorden solgt

Strenge regler

Som hovedregel er brygger å regne som fastelementer, og reguleres etter plan- og bygningsloven.

Det er altså ikke slik at brygger kan anlegges hvor som helst, etter en «kjekt å ha»-tankegang.

Reglene er strenge, særlig i verneområder, og slik bør det være.

Les også

Anders fikk 40.000 kroner i bot for ulovlig brygge: – Fikk pengene tilbake

Det som skiller denne saken fra mange andre, er at det dreier seg om ei øytomt uten fastlandsforbindelse. Eieren er altså tvunget til å bruke båt, og med det følger behovet for å komme seg til og fra hytta på en trygg og forsvarlig måte.

Brygger på fastlandet tiltrekker seg aktiviteter som bading, fisking og fortøying av båter. Øy-brygger er mer å regne som en nødvendighet for adkomst.

Det hører med at vi her snakker om å gjenskape ei brygge som ble anlagt for lenge siden, og som var i bruk for mindre enn 10 år siden.

Nødvendig å oppgradere

Tidens tann og mange vinteres herjinger har medført behovet for å oppgradere, selv om det allerede finnes adkomst på den andre siden av øya.

Les også

Alexander (30) må fjerne fugle-brygge: – Det må da gå an å bruke sunn fornuft

En titt tilbake på kjøpshistorien viser at eieren var klar over de strenge reglene som fulgte med, da han kjøpte hytta fra 1964 for to år siden, så avslaget bør ikke komme som en overraskelse.

Spørsmålet er likevel: Hvor stor skade kan det gjøre å gjenskape et forfallent bryggeanlegg som inntil relativt nylig var i bruk? Hvor ille kan det bli?

I henhold til verneforskriften, kan fylkesmannen gi dispensasjon til vedlikehold av eksisterende brygger, båtfester og badeplasser. Og det burde vært gjort i denne saken.

Krav til utforming

Ved å stille strenge krav til utforming og støy, som for eksempel å begrense arealbruken og ikke minst stille krav til forøyningsmaterialer, bør det være mulig å finne løsninger som minimerer skader på liv i vannkanten.

I motsatt fall, og i ytterste konsekvens, stenges folk ute fra sine egne øy-eiendommer, som dermed blir liggende ubrukt.

Det er neppe hensiktsmessig, og det kan tyde på at fylkesmannen er villig til å finne en løsning.

I vedtaket om avslag åpnes det nemlig for å omplassere den eksisterende flytebrygga sørøst på eiendommen, slik at antall brygger totalt sett ikke økes.

Les også

Erik kjøpte lokal øyperle, men får ikke bygge brygge: – Synd at man skal få nei til alt, sier selger

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.