De senere år har alle, som har vært deltakende på 17. mai med skolekorps og barnetog, lagt merke til at skolekorpsene har blitt slankere og færre barn og unge er med i korpsbevegelsen.

Nå som fire års samarbeid for de sammenslåtte skolekorpsene, Ullerål, Veien og Helgerud og Hønefoss skolekorps, endelig så dagens lys i konsertsammenheng, var det mange fremmøtte som gledet seg og kanskje også var veldig spente, hvordan ville dette gå?

Jeg kan glede leserne av Ringerikes blad med at, – dette gikk over alt forventning.

En flott konsert fra begynnelse til slutt. Ingen tvil om at med god hjelp av noen litt eldre musikere så var resultatet av konserten til et høyt antall øyne på terningen.

KOS

Et samarbeidsprosjekt så dagens lys, etter lang venting på grunn av pandemien og smittevernhensyn.

Korps + Orkester = Sant – en lanseringskonsert med bokstavene KOS, hvor det nye Hønefoss skolekorps og Landstrykerne spilte et nytt repertoar for strykeorkester og korps.

Nye noter og nye notearrangementer var spesialskrevet for anledningen, til og med en urfremførelse ble vi vitne til denne søndagsettermiddagen.

I forkant av konserten var det hektiske øvelser lørdag og søndag for at alle harmonier skulle stemme.

Nytt skolekorps

Hønefoss skolekorps åpnet konserten med «Optimist» og «Lykken er» under ledelse av dirigent Hilde Merete Hartz.

Det var ikke de siste års 17. maistemning over disse to fremførelsene. Her satt tonene fra start til mål på begge sanger. Det var både glede og lettelse å se blant de fremmøtte.

Stoltheten hos unge musiker var til å ta og føle på. Hver enkelt musiker har øvd hver for seg i en lengre periode, men samspillet ble til de foregående timer før konserten.

Vi har fått et «nytt» skolekorps som jeg virkelig gleder meg til å høre i marsjtakt langs gater og streder i mai måned.

Landstrykerne med røtter fra både Valdres, gamle Oppland, Hemsedal, Gjøvik og Nordre Land åpnet med et TIKTOK nummer Wellermann, en gammel shanty / folketone som har fått en ny renessanse etter åpning av det populære nettstedet.

Strykerne fortsatte med en låt fra Barcelona Boleras Sevillanas. Og avsluttet med en marsj fra Carmen av Georges Bizet, hvor vi fikk et trivelig og musikalsk godt møte med solist Elise Brunner fra Hemsedal.

Nå var det tid til å legge øre til Hønefoss skolekorps junioravdeling og her kan vi kun tilføye, det bor mye hos hver enkelt nye brass-spillende ungdom. To låter med godt trøkk fremført av de aller yngste, «Red Stamp» og «Let’s begin». Pur spilleglede smittet over på alle benkerader, hvor vi satt trangt og godt under kirketaket.

Vi gledet oss over nye kommende musikere, klare for å møte nye utfordringer og videre samspill.

Applausen var øredøvende.

Urfremføring

I siste avdeling var det KOS, korps og orkester i fellesnummer, hvor vi fikk en ny opplevelse av den kjente «Bolero» skrevet av Maurice Ravel. Oss som har levd en stund kjenner kanskje dette musikkstykket best fra Dudley Moore og Bo Derek i filmen «10». Meget godt gjennomført og en avslutning som virkelig var i «kjempeslag»

Jupiter Hymn, fra The Planets av Gustav Holst var nest siste nummer i denne siste avdelingen.

Flott arrangert og fremført.

Endelig kom urfremføringen «Horse with wings», komponert av Ingebjørg Wilhelmsen. Det var gitt midler til dette samarbeidsprosjektet KOS, økonomiske midler til et bestillingsverk for strykere og blåsere.

– Et meget vanskelig arbeide, som konferansier Jan Erik Helleren kunne fortelle.

Men Ingebjørg hadde lyktes i hennes arbeid.

Et spennende nytt verk som kom godt til sin rett, med god hjelp av lydtekniker Tormod Aune.

Hver tone, fra hvert sitt instrument, ble formidlet med godlyd og sjel.

«Trassvisa» skrevet av Egil Monn Iversen, var en fin inngang til siste sang fra våre nye dyktige musikere, hvor de avsluttet med en «Fest i Dovregubbens hall».

Gled dere kjære korpselskere, jeg tror en ny æra er ved å vokse frem, mot grunnlovsdagen til neste år.