Gå til sidens hovedinnhold

Nytt navn på statsetater | Bjørn Geirr Harsson

Artikkelen er over 1 år gammel

I de senere år har flere gamle solide, norske statsetater skiftet navn til mer korte, fengende og moderne navn.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eksempler er Postvesenet som er blitt til Bring, Vegvesenet som er blitt til Mesta, og ikke minst Norges Statsbaner (NSB) som er blitt til Vy. For å følge opp denne trenden burde også Statens kartverk skifte til et tilsvarende kort, fengende og moderne navn. For Kartverket driver ikke bare med kart.

Eksempelvis driver etaten med en posisjonstjeneste som gir deg nøyaktige, internasjonale koordinater over alt i Norge, den driver med terrengmodeller, arealberegninger, høydeberegninger, vannstandsmålinger langs kysten og måler dybder i havet, foruten tinglysningsvirksomhet. For å få fram et navn som viser at Kartverket driver med mer enn kart, hva kunne vel da passe bedre enn navnet «No».

Vi får da med de første bokstavene i Norge, Noreg og Norway, som klart viser at etaten hører hjemme i Norge. Etaten har gjennom all sin eksistens siden 1773 bare hatt bokmålsnavn, og her kan vi for en gangs skyld få et navn som finnes i nynorsk ordliste. Med navnet «No» viser man tydelig at produktene kommer med en gang, nemlig, no.

Dette er ikke en etat som somler med å synliggjøre sine produkter. Med dette navneskiftet oppnår man nettopp å få et kortere, mer fengende og moderne navn. Siden Statens kartverk har hovedkontor på Ringerike, er det rimelig at diskusjonen om navneskiftet starter i lokalavisen. Men Kartverket bør handle raskt med navneskiftet før andre statsetater griper dette korte, fengende og moderne navnet, eller Stortinget bestemmer at navn på statsetater skal avgjøres i Stortinget. Kartverket bør med andre ord skifte navn no.

Med bakgrunn i mange underlige navneendringer de senere år, har kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande nylig foreslått at Stortinget burde ha innflytelse på navneendringer av statsetater. La oss håpe hun får gjennomslag for sitt forslag før flere etater prøver seg med «No» eller lignende korte, fengende og moderne navn.

Kommentarer til denne saken