Nytenkning må til, og e-sigaretter er et alternativ | Michael Johnsen

FEILSLÅTT: – De som røyker, lar seg mest trolig ikke påvirke av en politikk som vi mener er feilslått, skriver Michael Johnsen, som står bak et nytt butikktilbud i Hønefoss.

FEILSLÅTT: – De som røyker, lar seg mest trolig ikke påvirke av en politikk som vi mener er feilslått, skriver Michael Johnsen, som står bak et nytt butikktilbud i Hønefoss.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Først og fremst ønsker jeg å takke Einar Dahle for hans engasjement om e-sigaretter.

LES OGSÅ: Ikke start med e-sigaretter hvis du ikke allerede røyker | Einar Dahle

Til syvende og sist så ønsker nok Dahle og jeg det samme, nemlig det å få bukt med et problem som har tatt utallige menneskeliv gjennom tidene.

Hvert år dør det i Norge 6.700 mennesker av røykerelaterte sykdommer, det vil si at vi mister ca. 19 mennesker hver eneste dag, liv som vi mener kunne vært spart.

Utallige regjeringer har siden 1970 tallet fremmet en politikk som i all hovedsak har basert seg på skremsel. Hvor virkemidler som økonomi, senskader og død har vært en gjenganger.

Situasjonen 50 år senere er at det fortsatt finnes ca. 500.000 røykere i Norge, personer som benytter nikotin er vesentlig høyere. (Kilderef: https://www.ssb.no/royk).

Dermed kan vi slå fast at de som røyker, mest trolig ikke lar seg påvirke av en politikk som vi mener er feilslått.

Tenke nytt?

E-sigaretter har gjennom de siste 15 årene sørget for å hjelpe mennesker som har prøvd de aller fleste NRT`s (nicotine replacement therapy) som plaster, tyggegummi og ikke minst selvmordspillen Champix (kilde.ref: https://www.tv2.no/a/4003143/), og det gjør meg oppriktig trist og lei at en utdannet person fortsatt velger å skrive ut resepter og ikke minst anbefale denne form for piller som beviselig står bak en rekke uforklarlig selvmord, for at forbruker ønsker å slutte å røyke?

Her er noen av bivirkningene oppgitt i felleskatalogen: Vanlige, og kan ramme opptil 1 av 10 personer

  • Luftveisinfeksjon, bihulebetennelse
  • Vektøkning, nedsatt appetitt, økt appetitt
  • Søvnighet, svimmelhet, smaksforandringer
  • Kortpustethet, hoste
  • Halsbrann, oppkast, forstoppelse, diaré, oppblåsthet, magesmerter, tannpine, fordøyelsesbesvær, luft i magen, munntørrhet
  • Hudutslett, kløe
  • Leddsmerter, muskelsmerter, ryggsmerter
  • Brystsmerter, tretthet

Dette er «vanlige» symptomer, sjeldne symptomer nevnes for eksempel: Tap av kontakt med virkeligheten og manglende dømmekraft eller evne til å tenke klart (psykose).

Vi kan ikke sitte og se på at en legemiddelindustri med viten og vilje foreskriver denne type medikamenter, målet helliger overhodet ikke midlet i denne sammenheng.

Lungerelaterte skader

Høsten 2019 ble det rapportert om dødsfall fra USA, og i første omgang ble e-sigaretter knyttet til utbruddet. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) som kan sammenlignes med vårt Helsedirektorat, bekreftet etter 3 måneders undersøkelser at illegale produkter med Vitamin-E acetat og THC (virkestoff i Cannabis som gir rus) sto bak dødsfallene. (Kilde.ref: https://edition.cnn.com/2019/11/08/health/vaping-injury-vitamin-e-thc-bn/index.html).

Dermed etter 15 år i kommersielt bruk er det fortsatt ikke rapportert et eneste dødsfall som følge av riktig bruk av e-sigaretter. Det kan samtidig meldes at det ikke finnes et lignende tilfelle i Europa hvor e-sigaretter har tatt liv.

Samtidig vil jeg påpeke at e-sigaretter ikke er helsekost, røyker du ikke, så er det overhodet ingen grunn til at du skal starte med produktet.

Det er dokumentert fra Storbritannia at e-sigaretter er 95 prosent mindre skadelig enn tradisjonelle sigaretter, det er budskapet vårt.

Det er også i Storbritannia at damping har kommet lengst i helsevesenet, hvor helsepersonell blir undervist i akkurat det å hjelpe pasienter til røykeslutt ved bruk av denne type produkter. Det bygges faktisk damebutikker lokalisert på sykehus i England. Dette betyr at nytenkning må til.

Nikotin

Nikotin er et sentralstimulerende stoff som skaper avhengighet og anbefales ikke til personer med hjerte og karsykdommer. Vi som en spesialforretning opplyser selvsagt også våre kunder om dette.

Norge skal mest trolig tillate salg av nikotin til bruk i e-sigaretter i løpet av 2020, og et flertall av brukere av fordampere (e-sigaretter) benytter i dag nikotin i sine fordampere, men importerer dette lovlig fra Europa hvor nikotin er tillatt.

Dermed er det riktig å informere om at de aller fleste som benytter e-sigaretter til røykeslutt også tilfører kroppen nikotin, å slutte uten å dampe med nikotin betegnes som en mer vanskelig metode enn med.

– Vet ikke hvordan det påvirker, skriver debattant Einar Dahle i sitt leserinnlegg, og kritiserer samtidig Ringerikes Blad for få kritiske spørsmål.

Kritiske spørsmål

Intervjuet pågikk i ca. 1.5 time og det ble stilt kritiske spørsmål, samt besvart på disse. Nå har jeg prøvd å svare på noen av dine tanker rundt emnet og ønsker deg samtidig velkommen i vår forretning om du skulle ønske svar på flere.

Det er viktig å merke seg uttalelsen fra Karl Erik Lund Seniorforsker, Dr Polit ved Folkehelseinstituttet:

– Blir ikke dette bare å bytte ut en avhengighet med en annen? Nei på ingen måte. Det er stor forskjell på å være avhengig av et produkt som tar livet av mer enn halvparten av sine faste forbrukere og et annet som knapt aktiverer fysiologiske reaksjoner, sier han.

Graden av avhengighet er forskjellig mellom de to produktene, forteller han.

– Under forbrenning interagerer nikotinen med andre stoffer som øker potensialet for avhengighet.

Til slutt ønsker jeg å tilføre, vi har 18 års aldersgrense i våre forretninger, og vi sammen med resten av dampeindustrien i Norge, er ekstremt opptatte av å ikke skape et nytt marked, jeg ber deg tro på oss når vi har et ønske og kun det, å hjelpe folk til å kutte ut bruken av tradisjonell tobakk som har mer enn 50 % sjanse til å ta livet av deg.

Mange av damperne er lidenskapelig opptatt av at vi har klart å kutte røyken, og vi har skapt en sosial sfære rundt dette med damping. Det at vi kan hjelpe mennesker på vår vei og samtidig leve av det ser jeg på som en ren bonus.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.