Gå til sidens hovedinnhold

Ikke la kulda ta knekken på kåken

Artikkelen er over 3 år gammel

Kulda er nå over store deler av hytte-Norge. Sprengte vannrør og kostbare vannskader er resultatet som møter mange hytteeiere hvert år.

– Januar og februar er høysesong for kuldeskader i Norge. Vann som fryser til is utvider seg, og vannrør sprekker. Det sier skadesjef i Frende Forsikring, Yngve Høvig.

Dermed fosser vannet utover hyttegulvet, og det kan være lenge til neste gang du er innom og oppdager skaden.

– Resultatet av vannskadene er ofte ødelagte rør, gulv som må rives opp og fuktskader i hytta, framholder Høvig.

Dyr regning

Han minner også om at man kan bli sittende med deler av regningen selv, hvis man ikke har stengt av vannet eller har nok varme på i hytta.

I gjennomsnitt koster en frostskade 70.000 kroner, viser tall fra Frende Forsikring basert på frostskader de siste tre årene.

Finans Norge har tall for bransjen som helhet. De viser at det oppstod 971 hytteskader etter vannledningstrøbbel de første tre månedene i 2017. Totalt ga disse over 47 millioner kroner i erstatning.

Det kan være lurt å sjekke hyttetaket allerede nå 

– Ha på varme

– For å unngå frostskader er det viktig å ha nok varme på i rom med vannførende rør og tilhørende utstyr, selv når du ikke er der. Det høres kanskje rart ut å ha varme på et sted du ikke oppholder deg, men det kan være avgjørende for om du får en vannskade eller ikke, uttaler Yngve Høvig.

Han anbefaler også å stenge av hovedkranen for vannet når du drar fra hytta.

– Gjør det til en rutine at du gjør det hver gang, sommer som vinter, oppfordrer Høvig. (ANB)

Kommentarer til denne saken