Helsedirektoratet vil avskaffe vinkartonger

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Helsedirektoratet ønsker å forby store vinkartonger og mener det vil kunne redusere nordmenns alkoholforbruk.

DEL

– Hvis man har en åpnet treliter i skapet, er det lettere å ta et glass vin enn hvis man må åpne en flaske, sier folkehelsedirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NRK.

Direktoratet viser til at alkohol er en risikofaktor for flere sykdommer og mener det vil føre til lavere forbruk om Vinmonopolet ikke selger de store forpakningene.

– Vi har blant annet sett på hva de har gjort i Australia hvor de selger maks enliterstørrelser. Der så man at man reduserte alkoholinntaket ganske mye, og det er verdt å se på erfaringene deres, sier Granlund.

Forslaget fremmes i en rapport som er bestilt av Helsedepartementet før de skal legge fram en ny folkehelsemelding.

Helsedirektoratets ønske blir imidlertid blankt avvist av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

– Det er fullstendig uaktuelt for regjeringen å forby pappvin. Det vil derfor ikke komme et forbud mot dette i folkehelsemeldingen, sier Michaelsen til NTB.

Helsepolitisk talsmann i Høyre Sveinung Stensland reagerer også på forlaget, og mener det minner mest om en formynderstat.

– Forslaget er korka, og det bør tørkes. Vi må ha legitimitet for en streng alkoholpolitikk, men det må ikke bikke over til at vi blir en formynderstat, sier Stensland.

I fjor utgjorde vin i pappkartonger 42 prosent av omsetningen på Vinmonopolet. Særlig selges det mye pappvin før høytider og ferier, opplyser kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Han tror ikke forbud vil gi nedgang i vinforbruket.

– Vi tror det vil føre til en kraftig økning av salg av vin på flaske, og vi tror også grensehandelen vil øke, sier han til NRK.

Artikkeltags