Søker om vinmonopol på Noresund

Av

Krødsherad er en av 93 kommuner i Norge som søker om å få polutsalg.

DEL

De siste ti årene har 65 norske kommuner fått sitt første vinmonopol. Men fortsatt står 94 små og mellomstore kommuner uten et utsalg av edle dråper av sterkeste sort, skriver NRK.

Vinmonopolet opplyser i en rapport fra november 2018 at det er 93 kommuner uten pol som har søkt om å få dette i sin kommune.

Krødsherad har flere ganger tidligere søkt om å få polutsalg, uten hell. Det er mye hyttetrafikk gjennom tettstedet Noresund.

De andre kommunene i Buskerud som ikke har vinmonopol er Sigdal, Rollag og Flesberg. Alle tre søker også nå.

I fjor åpnet Vinmonopolet på Vik torg i Hole. Det er ni år siden Jevnaker fikk eget polutsalg.

Nøye vurdering

For å kunne få klarsignal om at det er mulig å åpne et Vinmonopol i en kommune, er det flere faktorer som spiller inn. Hver kommune må gå gjennom en grundig analyse utført av polet, og det er styret som avgjør om en kommune får pol eller ikke.

– Vi sjekker innbyggertall, handel og hvor mange butikker, men også hvor mye de omsetter for totalt. I tillegg sjekker vi arbeidsplasser, hytter, turisme og om det er en spesiell attraksjon. Kort fortalt sjekker vi alt som er relevant for aktivitetsnivået i kommunen, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl til Nettavisen og legger til:

– Jo høyere aktivitetsnivå og jo høyere handel, jo større sannsynlighet er det for at de treffer på statens krav om pol før vi åpner en ny butikk.

Les saken i Nettavisen og se hele lista

200 steder aktuelle

Til høsten er det en ny runde der Vinmonopolet skal vurdere alle de 93 kommunene som har søkt om pol. I tillegg blir det vurdert en del andre steder også.

– Det er en del kommuner som har pol fra før, hvor politikerne ønsker seg et nytt pol. Vi gjør en vurdering av rundt 200 steder i landet hvert år, sier kommunikasjonssjefen.

Artikkeltags