Gå til sidens hovedinnhold

Hvor fort ser du elgen?

Artikkelen er over 3 år gammel

Sesongen for viltpåkjørsler er i gang.

Ringerike, Gol og Kongsberg er de tre kommunene som topper listen i fylket, ifølge Gjensidige.

I Buskerud har 550 bilister kollidert med dyr for 14 millioner kroner i fjerde kvartal i løpet av de siste fem årene, opplyser de i en pressemelding.

I Ringerike er det meldt til forsikringsbransjen om hele 65 viltpåkjørsler i denne perioden, og det er dermed versting-kommunen i fylket. Det viser statistikk fra Finans Norge. Neste på lista er Gol med 48 og Konsgberg med 46. I Hole er det meldt om 15 påkjørsler.

– Oktober er starten på høysesongen for viltkollisjoner rundt om i landet. Antall kollisjoner går markant opp i de aller fleste fylker, sier Jan Fleinsjø, bilekspert og rådgiver i Gjensidige.

Årsakene til flere påkjørsler om høsten er åpenbare: Kveldene blir mørkere og dyrene trekker fra sommer- til vinterbeite. I tillegg fører høstjakta til mer dyr i veibanen.

Les også

– Kjør forsiktig, elgjakta er i gang i Ringerike

 

Farlig fart

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

– Demp farten spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne, anbefaler Fleinsjø.

 

– Mister ikke bonus

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død. Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt, påpeker Gjensidige. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

– Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemnda. Du risikerer verken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen ved dyrepåkjørsler, sier Fleinsjø.

Gode råd for å unngå viltpåkjørsler

Demp farten i utsatte perioder på døgnet.

Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.

Fareskilt for dyr er utplassert langs veien for en grunn.

Kommentarer til denne saken