Gå til sidens hovedinnhold

- Viktig å inkludere alle

Artikkelen er over 14 år gammel

Jevnaker menighet har ukentlig samlet 70-80 ungdommer i Jevnakerhallen til samlinger under navnet "Out-put!". De ansvarlige tror mye av nøkkelen til suksessen ligger i å inkludere alle.

Prosjektet "Et lekende menneske" har kommet gjennom sitt første år, og tilbakemeldingene så langt er positive. Prosjektleder Amund Gillebo og Marthe Freitag, som har vært med som frivillig på "Out-put!", kan fortelle om en bevisst satsing.

- Tydelig behov

- Vi er fornøyde. På forhånd visste vi ikke hvordan dette ville bli tatt imot, men det var tydeligvis et behov for et slikt tilbud, konstaterer de.

Oppslutningen har vært bra hele veien, med en økende tendens.

- Det har nok blitt slik at flere og flere har fått høre om dette av vennene sine, tror Freitag. I tillegg har mange blitt kjent med de ansvarlige i forbindelse med konfirmasjonsundervisning.

Viktig med trygghet

- Mange kjenner oss, og er trygge på hva vi står for. Trygghet er viktig, tror Gillebo.

- Å alltid være der, og passe på at alle blir sett. Det er veldig viktig, supplerer Freitag.

To voksne

Bemanningen har stort sett bestått av to voksne personer, samt noen 18-åringer.

- Vi har et minimum på fire-fem ledere til stede. Om noen ønsker å bidra, har vi fortsatt bruk for flere. Gjerne voksne, sier Gillebo.

Slår ned på mobbing

18-årige Marthe Freitag tror ikke det i utgangspunktet er noe problem for ungdommene at det er voksne til stede.

- Så lenge de ikke står der som veldig autoritære personer gjør det ikke noe, tror hun.

- Samtidig slår vi hardt ned på mobbing om det skulle forekomme. Vi har klare linjer, legger Amund Gillebo til. Han tror også det har vært gunstig med samlinger på tirsdagskvelder har ført til minimalt med problemer knyttet til rus.

Vil inkludere de "tøffe"

Rundt ungdomshuset i Ljungberggården har en del problemer oppstått i forbindelse med eldre ungdom som henger utenfor huset.

- Vi jobber med å inkludere også "de tøffe gutta". Vi har tillatt noen få som er litt eldre enn målgruppen vår å få være med. De har jo ikke noe sted å være, sier Gillebo.

- Det er veldig viktig å tenke over hvordan man møter denne gruppen. Vi vil inkludere dem i stedet for å fjerne dem fra stedet, sier han.

Aktiviteter

De 70-80 som har lagt turen til "output" i Jevnakerhallen har fått prøve seg i aktiviteter som bordtennis, playstation på storskjerm eller ballspill. Noen spiller kort, mens andre igjen synes det er greit å sitte sammen i kaféen.

- En fordel vi har er tilgangen til hallen, med ballspillmuligheter. Ungdomshuset har til gjengjeld hatt et godt tilbud innen musikk. Vi bør kunne utfylle hverandre, mener Gillebo og Freitag.

- Jeg tror det er viktig at vi også har et sted som ungdomshuset, sier Freitag.

- Vi har snakket med en del ungdommer, og får et inntrykk av at det ikke er Ljungberggården eller stedet i seg selv som har laget problemer. Ting løser seg ikke bare ved å flytte. Det som er avgjørende er hvordan man møter folk, sier Gillebo, og understreker at dette er ting man vet om på kommunalt hold.

Prosjekt til 2008

- Vi har en god dialog, og jeg vet at man er veldig klar over problemstillingen, sier han.

Nye output-kvelder kommer fra høsten av, og prosjektet skal gå ut 2008. Da er målet at man har kommet over i ordinær drift.