– Det er for mye som er satt i gang til at man kan si «nei, vi mente det ikke likevel». Dette er en veldig alvorlig situasjon. Hvis man slipper opp og lar noen ta omkamp, kan flere få lyst til å gjøre det samme, sier Helgesen til NTB.

LES OGSÅ: Viken-flertall for å legge arbeidet på is

– Dette er veldig useriøst. Jeg forventer at nasjonalforsamlingen opptrer som nasjonalforsamling og står ved de vedtakene den gjør, legger hun til.

Søndag ble det klart at arbeidet med å slå sammen Østfold, Buskerud og Akershus til regionen Viken, kan bli lagt på is i påvente av nye runder i Stortinget i høst. Det skjedde etter at arbeidsutvalget i de tre Ap-fylkeslagene enstemmig går inn for å stemme for forslaget fra SV, Sp og Frp om å stanse arbeidet i fellesnemnda, som møtes tirsdag.

LES OGSÅ: Vedum: – Viken kommer til å ryke

Nye runder om Viken kommer samtidig med at prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms er lagt på is. Helgesen mener det som nå skjer, er uhørt.

– Nå må både regjering og storting komme med oppgaver slik at man beviser at man virkelig mente noe med det når man vedtok reformen. Her har alle partier et ansvar, sier hun.

LES OGSÅ: Fornyet tro på at storfylket kan stanses | Jon Hovland Honerud