Omkamp om region Viken i dag

Den nye regionen har fått navnet Viken.

Den nye regionen har fått navnet Viken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SV, Sp og Ap har ikke gitt opp kampen for å stoppe planene om tvangssammenslåing av Akershus, Buskerud og Østfold.

DEL

Region Viken er temaet når Akershus, Buskerud og Østfold i dag møter til et felles fylkestingsmøte. Her skal det nye fylkesnavnet, antall medlemmer i fylkestinget og andre formaliteter diskuteres.

Men SV, Ap og Sp har fortsatt en ambisjon om å velte hele reformen.

LES MER:

Flere forslag om vraking

SV i Akershus foreslo 18. oktober at tvangssammenslåtte fylker etter eget ønske kan få innvilget «skilsmisse».

Det vi foreslår er at fylker som selv ber om det, skal få lov til å selv løse seg opp igjen. Vi vil samarbeide med både Ap og Sp for å få det på plass, sier Nicholas Wilkinson, stortingsrepresentant fra Akershus SV til Romerikes Blad.

Arbeiderpartiet fremmet 9. oktober forslag om at Stortinget skal oppheve vedtaket om tvangssammenslåing.

SVs forslag skiller seg fra både Ap og Sps forslag ved at den er av mer prinsipiell karakter.

Vi er enige i målet, men skal man få gjennomslag må man fremme noe som er prinsipielt. Vi gikk imot selve vedtaket fordi det var en tvangssammenslåing. Derfor er det dumt å kreve at man nå skal tvangsoppløses.

– Viktigst å få stoppet denne reformen

Ulike forslag til tross, de tre partiene kommer nok til å finne sammen, tror Wilkinson.

Jeg tror det er mye større sannsynlighet for at sentrumspartiene vil være med på et forslag at fylkene som selv ønsker det, skal bestå, heller et forslag om å tvangsoppløse mot deres ønske. Det viktigste er jo å få stoppet denne reformen som er uten mål og mening og som kun handler om å rokere norgeskartet.

Prinsippet er at lokaldemokratiet skal styre, at folk vet best der de bor, poengterer han.

Selv de som har vedtatt reformen sier det er en dårlig reform. Spørsmålet blir nå om de andre partiene eller KrF vil bli med på dette. Ingen vet helt hvor flertallet ligger lenger.

Aps forslag er til behandling i kommunalkomiteen i Stortinget nå og er fremmet av Arbeiderparti-representanter fra Akershus, Buskerud og Østfold. Det vil nødvendigvis ta noen uker før dette er avklart.

Håper på støtte fra Krf

– Er det realistisk å få stoppet planene om storregion?

– Ja det er absolutt. Høyre, Frp og Venstre er slik jeg tolker det umulig å snu. KrF har signalisert at region Viken ikke var så lurt allikevel. Det ligger i KrFs hender om vi kan få oppheve vedtaket, det er ingen skam å snu, sier Sverre Myrli.

Myrli henviser til at KrF har vist seg noe tilbakeholdne til regionreformen. Nå håper han å få med seg KrF i et flertall mot den vedtatte storregionen.

– Alt vi i Akershus driver med, både kollektivtrafikk, boligbygging og videregående skoler, samarbeider vi med Oslo om. Arbeiderpartiet har vært positiv til endring i fylkesinndelingen, men dette er en dysfunksjonell og meningsløs region hvis ikke Oslo er med. Folk på Romerike deler ikke en felles identitet med folk i Hallingdal.

Fakta

  • I juni vedtok Stortinget (Høyre, KrF, Venstre og FrP) å slå sammen fylkene Akershus, Østfold og Buskerud til den nye Region Viken.
  • De fire beholder flertallet etter valget, og vedtaket blir stående.
  • Nå håper SV, Sp og Ap å kunne stoppe tvangssammenslåingen, som har blitt kritisert for å ha liten oppslutning selv blant de som stemte for vedtaket.

Artikkeltags