Helleland: Viken blir realitet

Trond Helleland (H) avviser omkamp om regionreformen, slik Ap og Sp ønsker.

Trond Helleland (H) avviser omkamp om regionreformen, slik Ap og Sp ønsker. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fra Buskerud avviser omkamp om det nye storfylket Viken.

DEL

Noe av det siste Stortinget gjorde før årets sommerferie, var å vedta sammenslåing av Buskerud, Akershus og Østfold. Vedtaket 8. juni i år om å skape en region fra Ål til Halden med 1,2 millioner innbyggere, er motsatt av vedtakene som er fattet i fylkestingene. De har alle stemt mot den nye superregionen som får dobbelt så mange innbyggere som den nest største regionen.

Omkamp avvist

Martin Kolberg og Anne Helene Sandum er to av seks Ap-politikere som tirsdag leverte inn et representantforslag om omkamp. De vil at Stortinget snur og ber regjeringen legge fram et forslag om å oppheve vedtaket. Målet er at de tre fylkeskommunene skal fortsette som i dag.

Høyre vil ikke gi opp regionreformen. Helleland formulerte det slik fra Stortingets talerstol, i sitt svar på en replikk fra Ap-leder Jonas Gahr Støre i trontaledebatten:

Vi har inngått en skriftlig avtale med tre andre partier om en regioninndeling i Norge, og jeg regner med at den avtalen står.

Viken-mann

Gahr Støre tok replikk på Hellelands innlegg. Der inviterte han Helleland til å unngå å bli det Støre betegnet som «Viken-mann». Støre sa at han fra toppen av Hallingskarvet kan se en sjettedel av Norge, men likevel kan du bare se halve Viken.

– Du ser ikke til Halden fra Hallingskarvet. Nå er Buskerud-mannen Helleland i ferd med å bli Viken-mann. Jeg lurer på hvordan han kjenner på det, spurte Støre som ville ha med Helleland på å tenke på nytt.

– Jeg har ingen problemer med å forsvare Viken – heller det enn kunstige konstruksjoner, svarte Helleland.

Han minnet om at hjernene bak nye Viken i realiteten er fylkesordførerne Roger Ryberg i Buskerud og Ole Haabet i Østfold.

KrF på nøkkel

Det er i realiteten KrF som sitter på nøkkelen i Viken-saken. I forslaget som Kolberg og Sandum står bak pekes det blant annet på uttalelser som de mener viser at det i realiteten ikke lenger er et flertall i Stortinget for å gjennomføre sammenslåingen.

– Det er nødvendig med en avklaring i Stortinget før en omfattende prosess med sammenslåingen eventuelt igangsettes, står det i forslaget.

Gahr Støre pekte på KrF-lederen: Knut Arild Hareide har sagt at regionreformen langt fra er perfekt og at man må se nærmere på den.

Artikkeltags