Vedum: – Viken kommer til å ryke

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar omkamp på Stortinget om Viken. Han mener det bare er et spørsmål om tid før region Viken-prosjektet går i oppløsning.

DEL

Vedum har allerede varslet at Senterpartiet vil foreslå at Finnmark og Troms fortsetter som selvstendige fylker når Stortinget samles i høst. Nå utvider han kampen mot regionreformen:

– Vi kommer også til å komme med et separat forslag om Viken, sier Vedum til NTB.

Dermed blir også sammenslåingen av Østfold, Buskerud og Akershus tema for nye runder i Stortinget. Sp-lederen mener det er gode muligheter for politisk støtte, selv om regionreformen i sin tid ble banket igjennom av et stortingsflertall.

Varsler omkamp

Tross motstanden har de påtenkte Viken-fylkene fulgt opp stortingsvedtaket om at de skal slås sammen.

Debatten har imidlertid begynt å rase igjen etter at Finnmarks motstand mot sammenslåing med Troms førte til at kommunalminister Monica Mæland (H) denne uken utsatte prosessen i påvente av nye runder i Stortinget.

Ap, Frp, SV, Sp og MDG i Akershus har sagt at de vil gå sammen for å kreve omkamp om region Viken hvis Finnmark ikke tvinges til sammenslåing med Troms. Partiene utgjør flertallet i fylkestinget.

– Hvis Finnmark får fortsette som eget fylke, så må det gjelde for alle andre også, sier Aps gruppeleder Tonje Brenna i Akershus fylkesting til Aftenposten.

Murring

Også i Østfold har flere politikere tatt til orde for omkamp, blant annet Ap-leder i Sarpsborg Karin Brenden Korneliussen og ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap).

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) i Østfold har imidlertid ikke villet konkludere.

– Det viktige nå er hva regjeringen leverer når det gjelder oppgaver. Det er det hele reformen står og faller på, sier han.

I Buskerud har fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) vært klar på at han ikke ønsker omkamp. Kraftig Viken-motstand finnes imidlertid også i dette fylket, noe Sps stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen ga klart uttrykk for i et intervju med Dagsavisen torsdag.

– Jeg vil si det så klart at Viken er med på å ødelegge folkestyret, sa han.

LES OGSÅ: Når Jevnaker går til Viken kan Oppland få en person mindre på Stortinget

Kan bli pause

Neste møte i fellesnemnda for Viken er 4. september. Der har SVs gruppeleder i Akershus Gjermund Skaar på vegne av sitt eget parti, Sp og Frp fremmet forslag om å sette regionreformen på vent inntil oppdelingen av de nye fylkene er gjort. Det betyr at fylkespolitikerne vil se hva som skjer med Finnmark/Troms først.

Med støtte fra Ap vil forslaget få flertall. Partiet har foreløpig ikke bestemt seg, men SV har tro på at de ender med å si ja.

– Statsråd Mæland må likebehandle fylkene. Hvis regjeringen åpner for frivillighet for Finnmark, må den samme frivilligheten også gjelde for Viken, sier Skaar.

KrF-nøkkel

Veien fra pause til at Viken-sammenslåingen blir stanset, er imidlertid lang. Foreløpig ser alt ut til å avhenge av hvordan vippepartiet KrF vurderer arbeidsoppgavene regjeringen planlegger å gi de nye fylkene etter regionreformen.

Disse vil bli lagt fram 15. oktober, og inntil da har KrF uttalt at de verken vil diskutere et sammenslått Troms-Finnmark eller Østfold/Akershus/Buskerud.

Hva som skal til for å tilfredsstille partiet, vil ikke nestleder Olaug Bollestad si noe om foreløpig. Dette gjentok hun senest i en SMS til VG torsdag.

– Det har jeg sagt: Ekspertutvalget har levert forslag, og nå ligger ballen hos regjeringen som skal velge ut og komme med sak. Det er deres oppgave! skrev hun.

(©NTB)

Artikkeltags