Gå til sidens hovedinnhold

- Vi var veldig heldige

Artikkelen er over 12 år gammel

14. april kjempet hesten Bårdbakk Ken for livet etter at hestetransporten kjørte i grøfta. Den friske toåringen er nå i full vigør og ser ut til å bli en lovende travhest.

- Vi var veldig heldige, oppsummerer Hilde Andreassen Silseth (21) fra Grønvold ved Hallingby.

Hun og kaldblodshesten hadde vært på Bjerke travbane denne aprildagen, og var på vei til stallen på gården Nygård. Sjåføren var Hole-mannen Arvid Bye, som også hadde sin egen hest i hestetransporten.

Fikk øret revet opp

På E16 like før Kudalen gikk det galt. Uvisst av hvilken grunn havnet bilen i grøfta. Arvid Bye ble fløyet til Ullevål universitetssykehus, der det ble konstatert at han hadde fått lettere hodeskader. Hilde ble kjørt til Ringerike sykehus.

- Det ene øret mitt ble revet opp, og jeg fikk en del kuttskader og en hjernerystelse. Jeg hadde også en liten indre blødning, men den var så liten at den ikke måtte behandles, sier Hilde.

Hun husker ingenting av det som skjedde.

- Jeg sovnet på Steinssletta, og husker ingenting før jeg kom til sykehuset. Da legene spurte meg om hva jeg het, måtte jeg tenke meg om, sier hun.

Kjempet for livet

Hilde var mest bekymret for hesten sin. Bårdbakk Ken var bare to år da ulykken inntraff. Han er fortsatt "bare et barn", som hun sier.

Mens Hilde lå til observasjon på Ringerike sykehus, kjempet Bårdbakk Ken for livet i hestetransporten. Mattilsynet, veterinær Hilde Bjerke, politiet, ambulansemannskaper og brannmenn bidro på alle vis de kunne for å redde hestene.

Det var en krevende jobb.

Overlevde mot alle odds

Hestene var livredde og sparket panisk, og måtte dopes ned før bilen ble skåret opp slik at de kunne dras ut. Det så ikke lovende ut. Knapt noen kunne forestille seg at hestene skulle komme fra ulykken med livet i behold.

Etter to timer med intensiv jobbing lyktes redningsmannskapene, og hestene kom velberget ut. De stavret og sjanglet på ustø bein, preget av de beroligende midlene de hadde fått.

Men de levde, mot alle odds.

- Det er et under, sa veterinær Hilde Bjerke, tydelig rørt av synet.

Bårdbakk Ken hadde bare små kuttskader, men fikk en lang og god sommerferie på beite for at han skulle få sjansen til å komme seg. Det gjorde han, og nå trenes han fire ganger i uken av Hilde, som har trent hester for Team Buller'n tidligere.

Målet er at Bårdbakk Ken skal bli travhest, og han har allerede vært med i noen mønstringsløp for å få rutine. Da han nylig ble testet av en kusk, var tilbakemeldingen veldig god.

Håper på suksess

- Kusken sa at Ken er veldig lovende. Så jeg håper at det kan bli noe stort ut av ham. Det er jo lov å håpe, sier 21-åringen.

- Tenk å tjene noen millioner på en hest som egentlig skulle vært død, sier hun.

Hilde Andreassen Silseth opplyser at verken hun eller Bårdbakk Ken har fått psykiske plager etter ulykken.

- Ken er ikke blitt vanskeligere å få inn i hestehenger eller hestetransportbil, og jeg har heller ikke blitt redd for bilkjøring. Vi ser fremover nå, og trener mot å være med i derby og kriterie, sier 21-åringen.

Hun er veldig takknemlig overfor alle som hjalp til etter ulykken.

- Og jeg er kjempeglad for at veterinær Hilde Bjerke valgte å forsøke å få hestene ut i live istedet for å avlive dem før de ble fraktet ut, sier hun og klapper bestevennen på nakken.