Mannen, som er en av landets eldste internasjonale krigshelter, med en merittliste som strekker seg fra krigsinnsats via Tysklandsbrigaden til Koreakrigen, påpekte viktigheten av et monument til minne om de titusener av soldater som har tjenestegjort i utenlandsoperasjoner.

- Noen kom hjem i kiste

- Dette er ikke turistreiser til fremmede himmelstrøk, men innsats for fred. Det er også en innsats som preger de som har deltatt. Både på godt og vondt, sa Treider.

- Noen har kommet hjem i kiste. Noen med skader som vil prege dem for resten av livet, og som de dessverre må kjempe for å få erstatning for. Håpet er at Den Norske Stat vil være seg sitt ansvar for disse bedre bevisst og at prosessen blir enklere i dag.

- Det er viktig at Norge deltar i fredsbevarende prosesser i utlandet, sa Treider.

- Det er å håpe at en slik innsats ikke går ut over vår styrke til å forsvare oss hjemme. Jeg liker ikke dagens utvikling, sa 88-åringen da han avduket monumentet.

Ringerike og Omegn FN/Natoveteranforening fikk heder og rosende omtale fra mange prominente talere under onsdagens avduking på FN-dagen.

Gleder seg over monument

Både Birger Bremnæs fra Tysklandsbrigaden, Rune Jacobsen, som representant for Generalinspektøren i Hæren, presidenten i forbundet, Odd Helge Olsen og ordfører Kjell Børre Hansen uttalte glede over at monumentet nå er på plass på Ringerike og viktigheten over å ha det her.

Norge har deltatt med over 100.000 norske kvinner og menn i fredsbevarende operasjoner.

93 har ofret livet.

Mange har kommet hjem med fysiske skader og posttraumatiske lidelser. De ble minnet med kranser i tillegg at de har sitt monument i ringeriksstein godt fundert i grunnen i parken.

Tre steiner

Monumentet består av tre steiner, som symboliserer en blokk som skiller to stridende parter.

- Et viktig monument for dem som har mistet livet i fredens tjeneste. Men også et monument som bør ha mye å fortelle oppvoksende generasjoner, sa ordfører Kjell B. Hansen ved avdukingen onsdag.