Helseminister Bent Høie vil ikke love flere hender i eldreomsorgen: – Vi må få med frivillige

Maren Blom (med ryggen til snakker med helseminister Bent Høie (H), kommunalsjef Christine Myhre Bråthen og beboer Laila Nilsen om hvordan det er å bo på Fossetorget. Blom ønsker seg flere ansatte som har tid til å prate.

Maren Blom (med ryggen til snakker med helseminister Bent Høie (H), kommunalsjef Christine Myhre Bråthen og beboer Laila Nilsen om hvordan det er å bo på Fossetorget. Blom ønsker seg flere ansatte som har tid til å prate. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Helseminister Bent Høie (H) vil ha samarbeid med frivillige for å gi beboere på institusjoner bedre omsorg.

DEL

Statsråd Bent Høie besøkte tirsdag Fossetorget omsorgsboliger hvor han fikk snakke med flere av de eldre beboerne.

Ba om flere ansatte

Høie lot seg imponere over hva han fikk se, men han fikk også en ærlig tilbakemelding fra beboerne, særlig av Maren Blom.

– Jeg har det fint her, men de ansatte er for få, og har det alt for travelt. De har ikke tid til å sette seg ned og prate ordentlig med meg, og det savner jeg, sier Blom som har bodd på Fossetorget i snart ti år.

LES ALT OM VERDIGHETSKAMPEN HER

Høie forstår frustrasjonen, men vil ikke love mer penger og flere ansatte.

– Jeg tror nok at vi i framtiden må organisere det sånn at de ansatte konsentrerer seg om de helsefaglige tingene, som å gi medisiner og behandling. Vi har høyt kompetent personale og de må brukes til disse viktige oppgaver. Jeg mener at kommunene må samarbeide enda mer med frivillige som Røde Kors og Frivilligsentralen, og at det er frivillige som kan komme og prate med beboere og for eksempel ta de med på en tur til torget, sier Høie.

Toyni Marie Kristiansen, enhetsleder ved Fossetorget som har 26 beboere, både eldre og unge, opplyser at de allerede har et godt samarbeid med Frivilligsentralen.

– De kommer hit to dager i uken og gjør ting for våre beboere, sier hun.

Kommunalsjef Christine Myhre Bråthen understreker at helse- og omsorgstjenesten generelt opplever å ha et godt samarbeid med Frivilligsentralen.

Ensomhet

Høie viser også til at pårørende har et ansvar for å sikre at sine eldre slektninger får et godt opphold på sykehjem og omsorgsboliger.

– Ikke alle har pårørende i nærheten og ensomhet er et stort problem for mange eldre. Det må vi være bevisste på, sier Høie.

Helseministeren vil ikke gå inn på de mange enkeltsakene fra eldreomsorgen som Ringerikes Blad har skrevet om.

Han vil heller ikke love kommunene mer penger slik at de kan ansette flere i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

Derimot er Høie opptatt av at regjeringen må bidra med penger slik at kompetansen hos ansatte kan økes. Regjeringen skal også bidra med å tilby en egen lederskole for ledere i helse og omsorg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Runar Johansen, varaordfører (H), stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H), kommunalsjef Christine Myhre Bråthen og helseminister Bent Høie på besøk på Fossetorget.

Runar Johansen, varaordfører (H), stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H), kommunalsjef Christine Myhre Bråthen og helseminister Bent Høie på besøk på Fossetorget. Foto:

Omsorgsboliger

Høie synes det er bra at Ringerike kommune har et stort fokus på bemannede omsorgsboliger som for eksempel Fossetorget.

Han viser også til at regjeringen har økt rammene for bygging av omsorgsboliger slik at kommunene nå kan få dekt 50 prosent av utgiftene til bygging.

Han oppfordrer Ringerike og andre kommuner til å benytte seg av disse pengene.

Det er mye snakk om verdig eldreomsorg og hva som ligger i det. Høies oppfatning er at det går på at de eldre får være med på å bestemme og påvirke selv.

– Vi ser at det veldig ofte bare blir fokusert på omsorgsbehovet, men de ansatte må i større grad spørre hva den enkelte vil gjøre den dagen. Vil de gå på tur bør de få lov til det, men da gjerne sammen med frivillige.

Tirsdag kveld deltok Høie på folkemøte: Pårørende ga eldreomsorgen det glatte lag

Artikkeltags