En av to sykepleiere i eldreomsorgen vil ikke bli pleiet der de selv jobber

Sykepleiere har en frykt for selv å bli pleietrengende der de jobber.

Sykepleiere har en frykt for selv å bli pleietrengende der de jobber. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det viser en undersøkelse utført blant 2.900 sykepleiere av tidsskriftet «Sykepleien», som er et redaksjonelt uavhengig tidsskrift.

DEL

– Våre medlemmer kjenner hverdagen der ute og vet godt hvilke oppgaver som skal løses, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til fagbladet.

Vil betale selv

Én av fire sykepleiere i eldreomsorgen kan ikke tenke seg å bo på institusjonen de selv jobber ved. Tre av ti er i tillegg usikre på det samme.

Undersøkelsen viser at ansatte i kommunehelsetjenesten ikke er spesielt kritiske til å kjøpe tjenester av private aktører.

Halvparten av deltakerne i undersøkelsen vil vurdere å kjøpe pleietjenester av private dersom det blir sykepleiemangel. Bare 16 prosent sier at de ikke vil vurdere det.

Seks av ti tror tilbudet i framtidens eldreomsorg blir dårligere enn den er i dag, og de vil heller bli pleiet av norsktalende hjelpepleiere enn av utenlandske sykepleiere som ikke kan norsk.

Mange er usikre

Eli Gunhild By er forbundsleder.

Eli Gunhild By er forbundsleder. Foto:

Forbundslederen synes det er positivt at halvparten svarer ja på spørsmål om de selv vil være på institusjonen hvor de selv jobber.

– Det betyr sannsynligvis at de synes at de gir et godt tilbud. For mange er det en stor endring å flytte på institusjon. Sånn sett skjønner jeg at mange er usikre, mener hun.

– At hver fjerde sykepleier ikke vil bo der, kan tyde på at de ikke er fornøyd med bemanningen og dermed kvaliteten. Det må både sentrale og lokale politikere ta på alvor, sier hun.

Norsk Sykepleierforbund er en av svært mange organisasjoner som er til stede under Arendalsuka, som arrangeres for fjerde gang og startet onsdag.

På et frokostmøte torsdag setter de fokus på «Svartespill om pasientene» og har samhandlingsreformen som bakgrunn. Det er ett av over 300 arrangementer under årets utgave av Arendalsuka. (ANB)

Les alt om verdighetskampen i Ringerike her

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.