Oldemors karjol og Rustad kafé får skryt i veimat-kåring

Kaja Knoph Østlie Vang driver Oldemors karjol, og Håvard Rustad er sjefen på Rustad kafé. Begge steder får positiv omtale i årets veimat-kåring.

Kaja Knoph Østlie Vang driver Oldemors karjol, og Håvard Rustad er sjefen på Rustad kafé. Begge steder får positiv omtale i årets veimat-kåring.

For kroene på Hallingby og Nes i Ådal gikk det ikke like godt, da NAF testet norsk veimat.

DEL

Oldemors karjol på Jevnaker fikk 89 poeng av 100 mulige i testen, som er utført av magasinet Motor, som gis ut av NAF.

Vinneren, Haukeliseter fjellstue i Telemark, fikk til sammenligning 93 poeng.

Sjekk også hvordan det gikk med Vik skysstasjon, Valdresporten kro og Ringerike gjestegård lenger ned i saken!

– Vi hadde ventet oss en enkel veikro, men dette er et hyggelig spisested som tar varmt imot deg, skriver magasinet om Oldemors karjol.

De skryter av at kroa lager all maten selv, og bruker råvarer fra lokale produsenter. Servitøren var også hyggelig, da den uanmeldte testen ble gjort i juni.

– Dette er rett og slett en liten luksuspause på turen, og er det ikke sånn at du tilfeldigvis skal denne veien i sommer, kan du like gjerne sette dette som et mål for en tur, mener Motor. 

Rustad kafé

Rustad kafé på Sokna får 88 poeng i testen. De ble testet nå i juli.

– For alle som skal på fjellet, er denne kroa godt kjent, og det er lett å skjønne hvorfor, mener Motor, som kaller Rustad for en god, gammel veikrotraver.

MØT HÅVARD RUSTAD: Med full kontroll i hjembygda

– Her blir vi virkelig positivt overrasket! Kafeen har en stor meny, mye er hjemmelaget, og det er hyggelig å være gjest. Vi blir møtt av en disk med lekre smørbrød, sjokolader og godterier fra små produsenter.

– Her er det flere fruktsafter fra Røyse/Fjeld gård ved Tyrifjorden. Rabarbrasaften er vakkert rød, frisk på smak og ikke tilsatt annet enn sukker.

LES OGSÅ: Rustad kafé fyller 70 år

Valdresporten kro

– Her må du unne deg en stopp, skriver magasinet om Valdreporten kro i Nes i Ådal, og i gir stedet hele 85 poeng.

Her er det noen som har tenkt noen tanker, noen som har lyst på besøk og har et ønske om å gjøre noe mer enn bare å skuffe pommes frites opp av smultkokeren.

Eieren får stor skryt for servicen, og at kunden fikk lov å smake på maten før bestilling.

– Det er nesten så vi lurer på om vi er avslørt. Vi velger å tro at han bare er begeistret over at vi er genuint interessert, skriver Motor, som foretar uvarslede besøk.

Valdresporten kro får også skryt i veimat-testen.

Valdresporten kro får også skryt i veimat-testen. Foto:

Hallingby kro

Hallingby kro og skysstasjon får 65 av 100 poeng.

– Hallingby kro er et litt pussig sted. Det ser ut som en forvokst hytte i noe slags maskinlaft med en liten veranda på forsiden hvor man også kan spise, mener Motor.

Magasinet påpeker at det virker stille og forlatt, og at det er tomt i disken.

– Du lurer nesten på om det lages mat her i det hele tatt.

– Smaken er ikke så verst, men når du spiser viltgryte vil du gjerne at det skal være mer gryte enn grøt.

Gryta får likevel skryt for å være varm og godt krydret.

Vi testet Valdresporten kro i 2015: Byr på en god pause

Veikroa Nes i Ådal får 69 poeng i testen til magasinet Motor.

Veikroa Nes i Ådal får 69 poeng i testen til magasinet Motor. Foto:

Nes i Ådal

Veikroa på Nes i Ådal er en «veikro helt på det jevne» og får 69 poeng av Motor.

– Ingen overraskelser, bare en bekreftelse på at mat på veikroer kan være kjedelige greier.

– Kaffen er ok, men det er ingen grunn til å bli lenger enn strengt tatt nødvendig.

Kroa får skryt for å kunne tilby halve porsjoner, og kvinnen bak disken er smilende og servicevennlig. Men schnitzelen slår ikke an.

– Resultatet er en panert skive kjøtt som er så hard og tørrstekt at vi tygger og tygger og tygger til vi ikke orker mer.

Vik skysstasjon i Hole får skryt for å ha lokale gjeddekaker på menyen.

Vik skysstasjon i Hole får skryt for å ha lokale gjeddekaker på menyen. Foto:

Vik skysstasjon

Vik skysstasjon i Hole har fått 78 poeng av 100 mulige.

Den får skryt for praktisk beliggenhet og hyggelige folk bak disken. Som forventet mener Motor, men:

– Overraskelsen ligger i menyen.

– Gjeddekaker av fisk fra fjorden nedenfor, det er litt av en overraskelse på en standard veikro.

– Vi må innrømme at vi ikke ville ha gjettet på at det var gjeddekaker hvis vi ikke hadde visst det. De smaker som fiskekaker flest. Vi savner litt grovere fiskekaker med litt mer personlig preg når de lages lokalt. Men de er i hvert fall rykende varme, skriver Motor.

LES OGSÅ: Bli med på jakt etter den rimeligste utepilsen i distriktet

Ringerike Gjestegård for skryt for stor meny, men maten holder likevel ikke mål ifølge Motor. (arkivfoto)

Ringerike Gjestegård for skryt for stor meny, men maten holder likevel ikke mål ifølge Motor. (arkivfoto) Foto:

 

Ringerike gjestegård

Ringerike gjestegård får 72 poeng.

– Menyen spenner fra makrell til indrefilet, og det er masse folk. Det er vanligvis et godt tegn. Likevel blir vi skuffet, skriver Motor.

Menyen får skryt for å være store og både tradisjonell og trendy.

– Men kjøttkakene er ferdigkjøpt, det er frossen pommes frites, bleikt hamburgerbrød og ferdigskivet ost på cheeseburgeren. Porsjonene er store, og du blir sikkert mett. Det er flott.

– Men når du har opplevd veikroer som er opptatt av kvalitet, slår du deg ikke til tåls med dette.

Testet 115 steder

– Hensikten med kåringen er å inspirere til å øke kvaliteten på maten som serveres til veifarende, skriver NAF i en pressemelding.

115 spisesteder langs veien er testet, og har Motor blant annet kjørt alle Europavei-strekningene i Norge, fra nord til sør.

– Blant de 10 kriteriene vi har testet etter er smak, meny, om maten er hjemmelaget og om stedet er barnevennlig, samt kundeservice.

I 2015 vant Trattoria Capri i Finnmark, i 2016 var det Valdres Mathus i Oppland som stakk av med utmerkelsen Årets veimat.

2014: Ros til lokal veimat

Artikkeltags