Fare for flom tirsdag morgen

ILLUSTRASJONSFOTO: Slik så det ut i hagen hos Laila og Arvid Støen etter oversvømmelse tidligere i år.

ILLUSTRASJONSFOTO: Slik så det ut i hagen hos Laila og Arvid Støen etter oversvømmelse tidligere i år. Foto:

NVE sendte mandag ettermiddag ut varsel om at det er fare for flom over store deler av Østlandet tirsdag morgen og formiddag. Det gjelder også vårt distrikt.

DEL

Hadeland: Flomvarselet omfatter både Ringerike, Hole, Jevnaker og de andre Hadelandskommunene Gran og Lunner.

– Fra tirsdag morgen ventes mye regn på deler av Østlandet. Det er allerede stor vannføring i mange elver og høy vannmetning i bakken. Det er usikkert hvor nedbøren treffer og hvor mye som kommer. I områdene som får mest nedbør ventes flomvannføring på gult nivå. Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag. Det ventes rask vannføringsøkning i små og middels store elver, heter det i varselet.

Det er enkelte steder meldt opp mellom 10 og 30 millimeter nedbør tirsdag morgen. Yr melder at de største mengdene ventes å komme mellom klokka 08 og 11 tirsdag formiddag.

NVE anbefaler å flytte verdier bort fra utsatte områder.

Gult flomfarenivå anses å være moderat fare for flom. Oransje og rød flomfare er «alvorligere» varsel som NVE altså ikke melder om denne gangen.

Lørdag opplyste Meteorologisk institutt at det allerede én uke inn i september hadde kommet mer nedbør enn normalt for hele måneden i Oslo. Nedbørsmengden hittil i september var da oppe i 94,1 millimeter, mens septembernormalen er på 90 millimeter.

Artikkeltags