Gå til sidens hovedinnhold

Sørbråten-kunstner: – Tror debatten om Sørbråten utgjør en viktig del av sorgprosessen

Artikkelen er over 4 år gammel

Jonas Dahlberg gir nå klart uttrykk for hva han mener om regjeringens vraking av Sørbråten og kunstens rolle i det nye minnestedet.

«Jeg tror at debatten som har pågått om minnestedene i Hole og Oslo, utgjør en viktig del av den sorgprosessen som et samfunn og dets enkeltindivider går gjennom.»

Det skriver kunstner Jonas Dahlberg, som har utformet det omstridte minnesmerket «Memory wound» på Sørbråten, i et leserinnlegg i Aftenposten.

I forrige uke ble det klart at regjeringen vraker Sørbråten til fordelen av Utøyakaia.

Da svenske Dahlberg vant oppdraget, fikk han også i oppdrag å utforme minnesmerke i Oslo. I forrige uke ble også disse planene vraket, og Aftenposten presenterer nå minnesmerket ingen får se.

Koro ute – Statsbygg inne

Tirsdag informerte Statsbygg om at de har mottatt et nytt oppdragsbrev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Fram til nå har det vært Koro, Kunst i det offentlige rom, som har hatt ansvaret for minnested-utformingen. Nå er de ute av prosessen, og Statsbygg overtar. For utformingen av minnestedet ved Utøyakaia, vil det ikke bli utlyst egen kunstkonkurranse.

Det vil ikke bli utlyst en egen kunstkonkurranse for utformingen av et nasjonalt minnested ved Utøyakaia. Regjeringen har uttalt at de vil ha et «lavmælt» minnested der.

Dahlberg spør om hva det egentlig betyr.

«Jeg er overbevist om at hensikten med et nasjonalt minnested er å hedre dem som mistet livet ved å insistere på en fortsatt felles samtale om det som skjedde. Og at samtalen i seg selv, skjønt av og til ubehagelig, er det som på sikt kan fungere som en bearbeiding av traumet. Jeg er enig i at en slik samtale bør være lavmælt og verdig. Slik har det ikke alltid vært i løpet av prosessen. Men beror det virkelig først og fremst på mitt forslag, på kunsten? Finnes det ikke også et politisk ansvar?» skriver han i leserinnlegget.

Reguleringsplan og skisser

I oppdraget til Statsbygg ligger det å utarbeide reguleringsplan og skisseprosjekt for et nasjonalt minnested på Utøyakaia. Det skal også utarbeides en framdriftsplan og kostnadsestimater både for selve minnestedet og andre nødvendige tiltak i området.

Grunnlaget for oppdraget ligger i rapporten, som ble presentert tidligere denne måneden.

Statsbygg har inngått opsjonsavtale med Hole eiendomsutvikling om kjøp av tomt. Dette må Stortinget ta stilling til, enten i forbindelse med nysaldering i år eller i forbindelse med neste års statsbudsjett.

Det er Statsbygg som skal forvalte og drifte minnestedet. De må også inngå samarbeidsavtale med AUF om bruk og drift.

Dét er neppe et praktisk problem: Utøyakaia ble først vurdert etter at nettopp AUF foreslo dette i februar.

Departementet understreker at støttegruppen, AUF, naboer og andre lokale interesser skal involveres.

LES OGSÅ: 22. juli-minnesmerkene har kostet 10,2 millioner kroner

Takker for tilliten

Dahlberg avslutter innlegget med å takke for tilliten han fikk fra representantene for de pårørende og overlevende, da de var med på å velge hans forslag til minnested.

LES OGSÅ: Kunstneren svarer på kritikken: – Ville ikke demonisere Utøya

Les også

– For tidlig å si hva vi gjør

 

Kommentarer til denne saken