Ap-veteran mener 22. juli-minnesmerke må komme på plass snarest: – Det er ikke naboene som er ofrene her

UTÅLMODIG: Åtte år siden terroren 22. juli 2011 har vi ennå ikke noe nasjonalt, permanent sted å samles om for å hedre ofrene. - Burde vært på plass for lengst, sier stortingsrepresentant  Martin Kolberg fra Lier.

UTÅLMODIG: Åtte år siden terroren 22. juli 2011 har vi ennå ikke noe nasjonalt, permanent sted å samles om for å hedre ofrene. - Burde vært på plass for lengst, sier stortingsrepresentant Martin Kolberg fra Lier. Foto:

Åtte år etter terrorhandlingene har fortsatt ikke nasjonen et permanent, nasjonalt minnested for å hedre 22. juli-ofrene.

DEL

Hundrevis av ungdom er samlet på AUFs sommerleir på Utøya denne uka. Men ennå har verken de eller resten av Norge et permanent, nasjonalt minnested å samles om for å hedre ofrene etter terroren 22. juli 2011.

– Det har gått åtte år, og minnesmerket burde vært på plass. Det er helt nødvendig at det snart kommer. Jeg håper minnesmerket nå blir reist uten flere konflikter og vanskeligheter. For det som er essensen i denne saken er at 69 ungdommer helt ned i 14-årsalderen ble drept på Utøya. Derfor må minnestedet være ved øya, sier Martin Kolberg, stortingsrepresentant for Buskerud (Ap) til Drammens Tidende.

Drammens Tidende møtte Kolberg på Utøya tidligere denne uka. Flere av øyas naboer har varslet søksmål mot det som nå er planen for nasjonalt minnested: 77 tre meter høye bronsesøyler med ofrenes navn, plassert på Utøyakaia på fastlandssida. Det skriver Dagbladet.

– Jeg understreker at jeg respekterer og forstår at naboene har følelser knyttet til dette. Samtidig vil jeg si at det er de drepte og deres familier som er ofrene her, ikke naboene. Hvis ikke en slik nasjonal tragedie skal ha et minnested vet jeg ikke hva som skal ha det. Og det må selvfølgelig være knyttet til stedet det skjedde – det gjelder alle minner av den typen. Det trenger ikke ligge på selve øya, men ved. Det kan ikke være plassert et annet sted, det ville vært veldig kunstig, sier Kolberg innstendig.

Naboer vil saksøke

Statsbygg lanserte de nye tegningene for nasjonalt, permanent 22. juli-minnested før sommerferien. Kolberg presiserer at han ikke mener det må plasseres på selve øya:

– Det er et godt forslag regjeringa nå skal gå videre på, sier Kolberg, som blant annet har vært sekretær i AUF i mange år.

– Mener du det er feil av naboene å gå til søksmål igjen, i denne saken?

– Jeg forstår at saken er vanskelig for dem. Men øya ligger der uansett, som en konstant påminner om hva som skjedde.

Kolberg mener ikke minnesmerket er for prangende.

– Har regjeringa håndtert saken feil, i og med at minnestedet ennå ikke er på plass?

– Nei. Dette har vært vanskelig å håndtere. Jeg vil også si at det har vært enkelt for folk å bli hørt i saken, for Statsbygg har hatt kontor på øya i en periode, sier Kolberg.

Det første forslaget til minnested, omstridte «Memory Wound», ble forkastet i juni 2017. Mye på grunn av kraftige protester og søksmål fra naboene også den gang.

– Det er vel kanskje sånn at det bare oppleves vondere og vondere for de berørte at vi ikke har noe nasjonalt minnested -ettersom tida går?

– Ja. Terroren 22. juli er den verste hendelsen som har rammet Norge siden andre verdenskrig. Vi kan ikke gå videre uten at minnesmerket kommer på plass, sier Kolberg.

Martin Kolberg blir hedret av AUF med sin egen topp ved leirplassen på Utøya oppkalt etter seg

Martin Kolberg blir hedret av AUF med sin egen topp ved leirplassen på Utøya oppkalt etter seg Foto:

Vil ha hverdagen tilbake

Maria Holtane-Berge, leder i Utstranda vel, sier naboene står fast på at de skal saksøke regjeringa for å velge dette minnesmerket  og plasseringa.

– Selvfølgelig. For mange av øyas nære naboer risikerte livet i redningsarbeidet den dagen terroren rammet, og de vil ha hverdagen tilbake. De fleste av de nære naboene er med på søksmålet. Martin Kolberg sier han tilhører et demokratisk parti, da synes jeg også han skal ta hensyn til demokratiske prosesser. Prosessen rundt minnesmerke har ikke vært demokratisk, mener hun, og fortsetter:

– For regjeringa har valgt sted for minnesmerke uten å involvere Utøyas nære naboer, vi har blitt invitert med i prosessen først etterpå. Det er også hoppet bukk over lovpålagt konsekvensutredning. Velforeninga har foreslått en alternativ plassering kalt Utsikten. Det er nedenfor E16, mellom Utøykaia og hovedveien, noen hundre meter fra kaia. Det er en mer skjermet plassering, men dette stedet har ikke regjeringa engang vurdert. Det er sjokkerende.

– Øya fungerer jo som en konstant påminner uansett. Er det ikke på tide å bare godta at dette minnesmerket kommer på og bli ferdig med saken, når det nå har gått åtte år?

– Naboene får så klart en enda større påminner hvis dette minnesmerket kommer på plass. Den valgte plasseringa er badestedet og båtkaia vår, ett av få tilgjengelige badesteder i området.

Holtane-Berge mener det 53 meter lange minnesmerket vil bli en turistattraksjon.

- Det blir umulig for naboene å gå videre ettersom dette blir et monument over det forferdelige som hendte denne dagen, med søyler som skal symbolisere gjerningsmannens handlinger. Flere sliter med alle man ikke fikk reddet. For de fleste av Utøykaias nærmeste naboer er dette en enorm påminner. Blir de påført dette blir det et symbol over manglende demokrati og samhold i stedet for at alle skal med. Ingen er tjent med konflikt i denne triste saken.

LES OGSÅ: Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål

– Ikke for prangende

Wiggo Adam, som bor et par kilometer unna Utøya, er enig med Kolberg i at det ikke er øyas naboer som er ofrene i denne saken.

– Minnesmerket må komme på plass så fort som mulig. Det første forslaget, sprekken i fjellet, var litt voldsomt. Men jeg liker det siste, det er ikke for prangende. En puslete, liten plakett hadde vært for lite. Selve øya er der jo uansett, sier Adam, som var blant dem som reddet ungdom opp av sjøen 22. juli.

– I dag har jeg det bra, jeg har lagt det bak meg. Heldigvis mistet ikke jeg noen.

Nå står et midlertidig minnesmerke over terrorens ofre ved regjeringskvartalet i Oslo; en plastvegg med alle ofrenes navn. Det har fått kritikk for utforminga.

– Det er et midlertidig minnesmerke. Jeg synes det er fint, sier Kolberg.

Statsbygg leverer planene for behandling i Hole kommune etter sommeren, skriver Dagbladet.
 

LES OGSÅ: Reguleringsplanen for Sørbråten er opphevet

Artikkeltags