Stoltenberg på overraskelsesbesøk på Utøya

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v) hilser på AUF-leder Mani Hussaini på vei i MS Thorbjørn over til Utøya og AUF's sommerleir onsdag kveld.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v) hilser på AUF-leder Mani Hussaini på vei i MS Thorbjørn over til Utøya og AUF's sommerleir onsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

NATO-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg troppet onsdag opp på Utøya som kveldens store overraskelse for AUF-erne på sommerleir.

DEL

Stoltenberg ble tatt imot på kaia av AUF-leder Mani Hussaini før MS Thorbjørn fraktet ham ut til øya.

– Før var jeg på Utøya for å snakke om framtiden, nå er jeg der for å snakke om fortiden, sa Stoltenberg før han gikk ombord i båten.

LES OGSÅ: Seksårsdagen markeres på Utøya

– Ingen eier partiet

Ute på øya deltok NATO-sjefen i en «sofasamtale»–som foregikk i to stoler–med tidligere AUF-generalsekretær Tonje Brenna. Også her benyttet Stoltenberg anledningen til å dra linjer tilbake til sin egen tid på øya. Han pekte på hvor stas det var i ungdommen da gamle helter som Einar Gerhardsen kom på besøk.

Nå har Stoltenberg for lengst overlatt Ap-roret til Jonas Gahr Støre, og snart står de rundt 1.000 deltakerne på sommerleiren på Utøya klare til å ta over partiet etter ham.

– Ingen eier partiet. Vi har det bare til låns fra våre barn og barnebarn, sa den tidligere Ap-lederen, som er på AUFs sommerleir for 44. gang i år.

Stoltenberg ble spurt om han kunne bidra med noen gode Utøya-sjekketriks til den nye generasjonen. Han kunne da fortelle at han som AUF-leder både ble loddet og auksjonert bort, men at han egentlig ikke har noen gode sjekketriks. Derimot mener Stoltenberg å ha hatt hellet med seg ved å bare være naturlig.

LES OGSÅ: Solberg: – 22. juli vil alltid være forbundet med frykt, fortvilelse og sorg

Smuglet øl

NATO-lederen har imidlertid ikke alltid oppført seg eksemplarisk ute på øya. På ett tidspunkt brøt han sommerleirreglementet.

– Jeg har smuglet øl til Utøya. Jeg skammer meg den dag i dag, innrømmet Stoltenberg.

«Sofapraten» var også innom mer vonde temaer, og Stoltenberg så tilbake til dagene etter terrorangrepet i 2011.

– Putin, Merkel og Obama ringte i dagene etterpå og uttrykte sin sorg, men de har også tatt det opp i møter senere og fortalt hvordan det har gjort inntrykk–mange ser til Norge og hvordan vi har håndtert terroren, sa Stoltenberg.

– AUF har lyktes med å ta tilbake øya og forene gleden og kjærligheten med minnene om det onde som har skjedd, la han til.

I løpet av uken skal også blant andre Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland besøke sommerleiren.

LES OGSÅ: Støre på Utøya: – Må bekjempe ekstremisme med bred front

Artikkeltags