Rekonstruerer Utøya-terror i ny dokumentarfilm

Utøya

Utøya Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Overlevende skal selv være med på filmen.

DEL

Svenske Carl Javér skal regissere dokumentarfilmen "Reconstructing Utøya" i et samnordisk prosjekt som også involverer det nordnorske filmproduksjonsselskapet Jabfilm. Det skriver Nrk Troms.

Et titalls overlevende fra øya skal være med på å rekonstruere det som skjedde 22. juli 2011. Psykologisk helsepersonell vil være tilstede under innspillingen.

– Dette er en fortelling fra de overlevende, og det er samtidig et krav om at det er de som opplevde Utøya, som eier historien. Denne filmen handler om å gi dem muligheten til å ta den tilbake. Vi er veldig glade for at alle de som vi spurte om å delta i filmen, har sagt ja, sier produsent John Arvid Berger i Jabfilm til NRK.

Det er laget en pilotinnspilling allerede og prosjektet skal blant annet være delfinansiert av TV- og filmaktører fra alle de tre nordiske landene. Så sant siste del av finansieringen kommer på plass, starter innspilling på FilmCamp i Målselv allerede til høsten.

– Vi har valgt bort å filme på Utøya for å skape en viss avstand. Vi er forberedt på at det kan vekke sterke reaksjoner å se historien rekonstruert, og at filmen vil kunne såre folk.

– Det er et vanskelig tema, men vi håper at filmen vil gi rom for bearbeidelse for alle nordmenn, sier Berger.

Leder i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland mener ifølge Nrk at dette er et fint prosjekt på ungdommenes premisser.

– Det er det jeg kan si nå. Jeg kan ikke kommentere filmen ytterligere før jeg får sett den, sier Røyneland.

Artikkeltags