Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter

SKAL KARTLEGGE: Til høsten starter arbeidet me å kartlegge de overlevende etter terrorangrepet 22. juli 2011. Støttegruppen forteller at mange fortsatt sliter.

SKAL KARTLEGGE: Til høsten starter arbeidet me å kartlegge de overlevende etter terrorangrepet 22. juli 2011. Støttegruppen forteller at mange fortsatt sliter. Foto:

Av

Til høsten starter arbeidet med å kartlegge oppfølgingsarbeidet av dem som ble berørt av terrorangrepet i 2011.

DEL

Støttegruppen for 22. juli mener at det fremdeles trengs mer forskning og kartlegging av de overlevende etter terrorangrepet.

– Generelt vil jeg si at mange har det bra, til tross for merkene de bærer med seg. Mange har fått den hjelpen de trenger, men det er fortsatt en del som sliter, sier støttegruppens leder, Lisbeth Kristine Røyneland, til NTB.

Kartleggingen skal være et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk Stress (NKVTS) og Senter for krisepsykologi.

LES OGSÅ: – Jeg ble rørt til tårer

Håper på suksess

Mandag neste uke er det åtte år siden terrorangrepet der 77 personer ble drept. Det vil bli holdt markeringer både utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet og på Utøya.

Fakta om minnemarkeringen 22. juli 2019

  • Offisiell åpning ved minnestedet i regjeringskvartalet utenfor Høyblokka klokken 9.30. Tor-Inge Kristoffersen i Nasjonal Støttegruppe ønsker velkommen. Lisbeth Kristine Røyneland fra støttegruppen holder tale.
  • Statsminister Erna Solberg holder tale, og det blir kransenedleggelse ved henne, AUF-leder Ina Alvilde Rangønes Libak og Lisbeth Kristine Røyneland i støttegruppen.
  • Høymesse i Domkirken klokken 11.00
  • Klokken 16.00 starter markeringen på Utøya, i bakken.
  • Rundt klokken 16.45 på kaia: Navneopplesning og kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Ina Alvilde Rangønes Libak og Lisbeth Kristine Røyneland i støttegruppen.

I fjor sommer hadde støttegruppen et innspillsmøte med helseminister Bent Høie (H) om oppfølgingen av de berørte, der de fikk gjennomslag for høstens forskningsprosjekt. Bakgrunnen var en undersøkelse støttegruppen hadde gjennomført i fjor, som viste at én av fem berørte etter terrorangrepene 22. juli 2011 ikke får den helsehjelpen de trenger.

Røyneland trekker fram at mange av dem blant annet har hatt problemer med å finne fram i systemet.

– Det kan for eksempel være å finne riktige psykologer, rette seg mot Kontoret for voldsoffererstatning, og utfordringer med Nav. Det kan være fordi de ikke har fått rett oppfølging. Vi håper prosjektet blir en suksess, sier hun.

LES OGSÅ: Bevilger penger til ny Utøya-kartlegging

Bevilget midler

Helsemyndighetene bevilget derfor midler knyttet til de regionale sentrene mot vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging i forbindelse med de utfordringene støttegruppen har skissert.

De siste studiene i statlig regi som kartla situasjonen for de etterlatte og overlevende, er fra 2014.

Statsminister Erna Solberg (H), tidligere Ap-leder og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Ina Alvilde Rangønes Libak er blant dem som skal delta på arrangementene 22. juli i år.

Markeringen blir den første etter at det ble kjent at 22. juli-senteret i Oslo sentrum skal bli en del av det nye regjeringskvartalet.

Fakta om terrorangrepene 22. juli

  • 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud 22. juli 2011.
  • 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret.
  • 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 ble såret.
  • Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.
  • Høyreekstremisten Anders Behring Breivik, som i 2017 endret navn til Fjotolf Hansen, er dømt til 21 års forvaring for angrepene.

Artikkeltags