– Åsnes bok, «En av oss», var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk fram sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sier Greengrass til BT.

Seierstad bekrefter kontakten, og sier til avisen at hun «forsto det slik at han lenge hadde hatt lyst til å lage en film om 22. juli, men slått det fra seg fordi det ikke syntes mulig. Etter å ha lest «En av oss» endret han mening.

Videre skriver BT at en av Greengrass' produsenter har vært i møter med advokat Geir Lippestad. Det har også vært møter med den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene. Om et par uker skal Greengrass selv til Norge for å snakke med familier til de etterlatte.

Paul Greengrass understreker overfor avisen at man er «veldig tidlig i prosessen». Klaffer det, er planen å spille alt inn i Norge.

Greengrass er kjent for sine dramatiseringer av ekte hendelser. Han vant tidlig i karrieren Gullbjørnen i Berlin for «Bloody Sunday» – om en hendelse i Nord-Irland i 1972 der demonstranter ble skutt og drept av britiske soldater.

Senere er det kommet filmer som «Captain Phillips» (2013), om et skip kapret av somaliske pirater, «Green Zone» (2010) om Bagdad under invasjonen av Irak i 2003, og «United 93» fra 2006 – om det 9/11-kaprede flyet der passasjerene satte seg til motverge.

Samtidig har han også laget actionthrillerne om «Jason Bourne».

LES OGSÅ: Kristine Madeleine Banggren Gripsgård: Inkluderende, men bare i media