EUs utenrikssjef: – Det var frykten som drepte på Utøya

Frederica Mogherini møtte blandt andre utenriksminister Børge Brende mandag.

Frederica Mogherini møtte blandt andre utenriksminister Børge Brende mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det var frykt for mangfold som drepte ungdommene på Utøya, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

DEL

– Noen i samfunnet tror at å avvise mangfold er et tegn på styrke. Men det er motsatt. Frykt for mangfold er det vanligste tegnet på svakhet. Det er også svært farlig, slik vi også så i Orlando i går, sa hun i et innlegg under en konferanse i Oslo mandag.

Denne frykten er ikke bare en fare for sikkerheten, den kan også få oss til gi fra oss noe av det mest verdifulle vi har, det som gjør samfunnet vårt sterkere, sa Mogherini, og understreket at vi må holde fast på verdier som åpenhet, mangfold og ønsket om fred.

Mogherini fortalte at hun selv var i Oslo første gang som 23-åring, for 20 år siden, for å delta på en politisk ungdomskonferanse.

– Når jeg tenker på ofrene på Utøya, tenker jeg på at det var det samme som førte dem dit, som førte meg hit. Det var lidenskapen og viljen til å forplikte seg til noe større enn seg selv, sa hun.

69 personer ble skutt og drept i massakren på deltakere på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene der og mot Regjeringskvartalet. (©NTB)

LES OGSÅ: Nye Utøya tatt i bruk som konferansested

Artikkeltags