- Det gjør like vondt hver gang navnene på de 77 drepte leses opp

UTØYA SØNDAG:
Statsminister Erna Solberg, leder i Arbeiderpartet Jonas Gahr Støre, AUFs leder Mani Hussaini, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli Lisbeth Kristine Røyneland under minnemarkering på Utøya 22. juli.

UTØYA SØNDAG: Statsminister Erna Solberg, leder i Arbeiderpartet Jonas Gahr Støre, AUFs leder Mani Hussaini, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli Lisbeth Kristine Røyneland under minnemarkering på Utøya 22. juli. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag ble det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene avduket. På Utøya manet flere talere til fortsatt kamp mot hat og mørke krefter.

DEL

Flere benyttet også dagen til å minne om at det er viktig å ta vare på dem som fortsatt sliter med ettervirkningene av det som skjedde 22. juli 2011.

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa statsminister Erna Solberg (H) under minnemarkeringen ved Høyblokka i regjeringskvartalet.

Hun sier til NTB at det gjør like vondt hver gang navnene på de 77 drepte leses opp.

På minnesmerket som ble avduket søndag formiddag, står navn og alder på alle dem som ble ofre for terroren i Oslo og på Utøya.

Foran veggen med navnene ligger det knust glass, som symboliserer alt det knuste glasset etter at bomben i regjeringskvartalet gikk av. Solberg omtalte avdukingen som symbolsk og viktig.

– Som en grav å gå til

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er viktig med et minnesmerke ved regjeringskvartalet.

– Det er som en grav å gå til og et kollektivt minnemerke for pårørende av dem som mistet livet. Det er også en del av Norges historie, sa Støre til NTB.

Også Støres forgjenger, NATO-sjef Jens Stoltenberg, deltok i minnemarkeringen.

– Det er vakkert og fint å få lov til å delta på denne markeringen. Det er fortsatt fint å minnes de som gikk bort, de som lever med sår og aldri blir ferdig med 22. juli, sa Stoltenberg, som ledet Ap og var statsminister i 2011.

AUF-leder: Se hverandre

AUF-leder Mani Hussaini tok til orde for å bruke dagen til å se hverandre.

– Se etter alle de som trenger hjelp og omsorg, en ekstra klem, en skulder å gråte på, en hånd å holde i, sa Hussaini under markeringen i Oslo. På Utøya senere på dagen tok han også opp at mange fortsatt sliter med traumer og senskader og at mange føler seg glemt av samfunnet.

– Dagen i dag er derfor også en påminnelse om at vi må fortsette å stille opp, både som storsamfunn og enkeltpersoner. For 22. juli er noe vi aldri blir ferdig med. For noen er det 22. juli hver dag, sa Hussaini.

Hussaini sa også at «oppgjøret med hatet som drepte, tok vi kanskje ikke sterkt nok de første årene. Han manet til å fortsatt bekjempe hatet og minnet om at det er en vedvarende kamp.

– Oppgjøret med hatet er ikke tatt én gang. Det må tas hver eneste dag – av enkeltpersoner, av politikere og av storsamfunnet. Det er bare én som er ansvarlig for terroren, men vi er alle ansvarlige for at det aldri skjer igjen, sa AUF-lederen.

– Uakseptabelt

Også Solberg og Støre snakket om hvor viktig det er å mobilisere mot hatet.

– 22. juli er en dag da vi må markere motstandskraft – mot vold og terror, mot de politiske kreftene som ledet til den vonde dagen. Krefter som ikke regnet bort den mørke ettermiddagen, men som fortsetter å spre hat og skremsler, sa Støre.

– Holdningene som ledet til handlingene i 2011, florerer mer enn før. De dukker opp på stadig nye steder. Vi har ikke klart å holde dem nede, og det er farlig, fortsatte Ap-lederen.

– Vi må bekjempe hatet med kunnskap gjennom å sørge for at unge klarer å avsløre retorikk, hat og konspirasjonsteorier. Vi må også svare med at det er uakseptabelt, stille opp for hverandre og si fra, sa statsminister Erna Solberg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken