22. juli-ofrene minnes landet over

Over hele landet markeres det i år at det har gått fem år siden terrorangrepene 22. juli. Her fra kransenedleggelsen på Utøya under fireårsmarkeringen i fjor. Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre (f.h.), AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg.

Over hele landet markeres det i år at det har gått fem år siden terrorangrepene 22. juli. Her fra kransenedleggelsen på Utøya under fireårsmarkeringen i fjor. Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre (f.h.), AUF-leder Mani Hussaini og statsminister Erna Solberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

For første gang vil kronprins Haakon være til stede på Utøya.

DEL

Over hele landet vil det bli markert at det i år er fem år siden terrorangrepene 22. juli.

I tillegg til de offisielle markeringene i regjeringskvartalet og på Utøya vil det i år bli arrangert minnemarkeringer en rekke andre steder i landet.

– Hver fjerde nordmann kjenner noen som ble direkte berørte av terrorangrepene. Hele Norge ble rammet. Derfor er det viktig for mange at dagen også blir markert lokalt. Flere kommuner vil ha markeringer ved minnesmerkene de har mottatt etter 22. juli, forteller leder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Røyneland, til NTB.

Navneopplesning

Under femårsmarkeringen vil for første gang navnene på alle de 77 drepte bli lest opp, både i regjeringskvartalet og på Utøya.

– Ved å lese opp alle navnene sørger vi for å huske de 77 som ble frarøvet livet og hva de sto for. Vi synes det er en fin og verdig måte å markere femårsdagen på, sier Røyneland.

Fakta om terrorangrepene 22. juli 2011

* 77 personer ble drept og rundt 90 personer ble såret i de to terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Hole.

* 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 personer ble såret.

* 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 personer ble såret.

* Den 950 kilo store bomben førte til omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.

* Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene.

Navnene vil bli lest opp av unge personer.

– Vi må aldri glemme 22. juli og hvorfor det skjedde, og at de fleste som ble drept var barn eller ungdom. Vi ga hverandre et løfte etter terroren – aldri mer 22. juli – og det løftet skal vi holde, sier Røyneland.

Røynelands datter Synne (18) var blant de 69 som ble drept på Utøya.

Offisiell deltakelse

Det offisielle Norge vil være sterkt representert under femårsmarkeringen. Under arrangementet i regjeringskvartalet om morgenen deltar både statsminister Erna Solberg og andre statsråder, sammen med kronprinsparet og Stortinget.

Leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland sier markeringene trolig vil tones ned etter femårsmarkeringen.

Leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland sier markeringene trolig vil tones ned etter femårsmarkeringen. Foto:

Statsministeren, AUF-leder Mani Hussaini og regjeringskvartalets representant i Nasjonal støttegruppe, Tor-Inge Kristoffersen, vil holde taler.

Markeringen vil bli etterfulgt av en gudstjeneste i Oslo domkirke, hvor NATO-leder og tidligere Ap-leder og statsmininster Jens Stoltenberg vil holde minnetale.

Kronprinsen til øya

På ettermiddagen blir det minnemarkering på Utøya. For første gang vil kronprins Haakon være til stede på øya, sammen med statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Det blir taler av Støre, AUF-leder Mani Hussaini og Lisbeth Røyneland under minnemarkeringen i bakken på øya.

Som under tidligere års markeringer skal til sammen fire kranser skal legges ned – en fra regjeringen, en fra Arbeiderpartiet, en fra AUF og en fra støttegruppen.

I år vil det også bli lagt ned kranser fra kongefamilien både i regjeringskvartalet og på Utøya, slik de gjorde også det første året etter angrepene.

Toner ned

For de berørte vil Utøya i år være åpen for besøk i tre dager i forbindelse med femårsmarkeringen.

Støttegruppen har tidligere signalisert at det er naturlig at det offisielle preget på markeringene tones ned etter femårsdagen, i årene fram til tiårsmarkeringen.

– Vi har ikke diskutert formen for markeringene fremover ennå. Vi som støttegruppe kommer til å markere den hvert år, men det er naturlig at det blir en demping etter femårsmarkeringen. Men mange setter pris på at det er en offisiell markering, sier Røyneland.

Slik markeres femårsdagen for 22. juli-angrepene

* Kl. 9.30: Markeringen i regjeringskvartalet. Statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini og regjeringskvartalets representant i Nasjonal støttegruppe, Tor-Inge Kristoffersen, holder taler.

* Kronprinsparet vil være til stede under markeringen, sammen med representanter for regjeringen og det øvrige politiske Norge.

* Det blir kransenedlegging, ett minutts stillhet og musikkinnslag under markeringen. I år vil for første gang navnene på alle de 77 ofrene for angrepene blir lest opp. Det vil bli lagt ned kranser fra statsministeren på vegne av regjeringen og kronprinsparet på vegne av kongehuset.

* Kl. 11: Gudstjeneste i Oslo domkirke. NATO-leder og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil holde minnetale. Etter gudstjenesten vil kirkerommet være åpent utover dagen for lystenning og stillhet.

* Kl. 16 til 17: Minnemarkering på Utøya. Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg vil være til stede. Det blir taler ved AUFs leder Mani Hussaini, Ap-leder Jonas Gahr Støre og leder i Nasjonal støttegruppe, Lisbeth Røyneland.

*Det blir navneopplesning av alle de 77 ofrene og kransenedleggelse med ett minutts stillhet, samt musikalske innslag. Det legges ned fem kranser i år – en fra regjeringen, en fra kongehuset, en fra Ap, en fra AUF og en fra støttegruppen etter 22. juli.

*Utøya vi i år være åpen 20. og 21. og 22. juli for alle som ble berørt av terroren i 2001.

*Det vil også bli avholdt en rekke lokale markeringer over hele landet 22. juli.

Artikkeltags