Uten strøm i over tre døgn

STRØMLØST: Per Eriksen, Linda Zetterdahl Hagen og Øystein Hagen har måttet klare seg uten strøm i flere dager etter at hundrevis av trær gikk over ende på Nedre Kilemoen.

STRØMLØST: Per Eriksen, Linda Zetterdahl Hagen og Øystein Hagen har måttet klare seg uten strøm i flere dager etter at hundrevis av trær gikk over ende på Nedre Kilemoen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Ødeleggelsene på Nedre Kilemoen er store, og strømmen hos Per Eriksen, Linda Zetterdahl Hagen og Øystein Hagen har vært borte i over tre døgn. Forhåpentligvis får de strømmen tilbake i dag.

DEL

På Nedre Kilemoen var to husstander onsdag fortsatt strømløse. Rundt husene ligger trærne strødd på bakken.

– Jeg har ikke sett noe sted her i distriktet som det har gått verre utover, sier Linda Zetterdahl Hagen, som bor på Nedre Kilemoen.

– Vi mistet strøm og vann på kvelden første juledag, og venter fortsatt på å få strøm, sier hun. Vannet kom etter hvert tilbake, men dusjing i kaldtvann frister ikke veldig.

Ikke først i køen

Bare å komme seg ut på veien fra de to bolighusene krevde stor innsats.

– Vi hentet inn familie og venner med motorsager og annet utstyr. Åtte personer jobbet i fire timer for å åpne opp mot veien, forteller Zetterdahl Hagen.

Strømmen forsvant med en ledning som ble rammet av fallende trær. Beboerne på stedet forstår godt at Ringeriks-Kraft har mye å gjøre, og at to husstander på Nedre Kilemoen ikke stiller først i køen. Men de håper de snart står for tur.

– På første juledag fikk vi høre at vi skulle få strømmen tilbake «i løpet av morgendagen». Så var vi innom på tredje juledag. Da visste man ikke noe sikkert, men en av de som var «ute i felten» sa at det skulle ordne seg i løpet av et par dager, forteller Linda Zetterdahl Hagen. Derfor håper hun og de andre beboerne på en løsning med det første.

- Trærne knakk som fyrstikker

Per Eriksen bor i nabohuset, som også er strømløst. Han satt på kjøkkenet og så trærne gå over ende i den kraftige vinden.

– Det var helt uvirkelig å se trærne knekke som fyrstikker, sier Eriksen. Han håper grunneier nå vil rydde opp, og fjerne så mange falne trær som mulig.

– Det er tydelig at skogen hvor det har vært tynningshogst har vært mest utsatt, sier Eriksen.

På Nedre Kilemoen bør det uansett være forsvarlig å bruke ressurser på opprydding. Det er neppe noen overdrivelse å si at et hundretall trær har gått over ende bare rundt de to boligene til Eriksen og Hagen.

– De siste dagene har vi fyrt opp halve huset med ved. I den andre halvdelen er det kaldt, sier Zetterdahl Hagen.

– Vi har dusjet og spist hos slekt og venner, og vi har laget en del mat på primus, forteller beboerne på Nedre Kilemoen, som gjerne vil ha strømmen tilbake snart.

Jobber for fullt

Ringeriks-Krafts direktør Ole Sunnset krysser fingrene for å få strømmen tilbake til abonnentene i løpet av torsdagen.

– Tilfellet på Kilemoen er ganske typisk; jeg vil tro det kan være omkring 300 lignende tilfeller, sier Sunnset.

Han kan fortelle at 35–40 personer jobber kontinuerlig for å få strømmen tilbake hos kundene.

– Vi har heldigvis fått hjelp fra nabodistriktene. Og de ansatte har så å si uten unntak sagt ja til å stille opp og jobbe ekstra i juleferien, sier Sunnset, som berømmer de ansatte for det.

Uten å si noe sikkert vil han tro at Ringerike er rammet noe hardere enn nabodistriktene.

– I Lier skal det ha klart seg med to mann for å ta unna det som dukket opp. Ringerike er en skogkommune, og i en slik situasjon får vi det midt i fleisen, sier Sunnset.

Håper på strøm i dag

Hvor lang tid det vil ta å rette alle feilene kan ikke Sunnset si sikkert. Håpet er å få mest mulig på plass i løpet av dagen.

– Det jobbes kontinuerlig. Mest effektivt jobbes det i dagslys, men vi jobber også utover kvelden. I den grad mannskapene må sove, verner vi natten til det, sier Sunnset.

Pågangen inn til Ringeriks-Kraft har roet seg noe, etter 5-6.000 henvendelser i tiden etter at Dagmar rammet distriktet.

– Nå har vi to personer til å svare på henvendelsene. Vi beklager på det sterkeste at vi er i denne situasjonen, og at det tar så lang tid. Vi liker det absolutt ikke, sier Ole Sunnset.

Artikkeltags