Ringerike har utdannet sine første jurister - i Danmark

Første studenter: Sondre Strømsheim (til venstre), Martine Skretteberg, Camilla Paulsberg, Shushanna Safaryan og Kjersti Emilie Fjær kom tilbake til Campus Ringerike. Noen studenter var i jobb, og kunne ikke være til stede.

Første studenter: Sondre Strømsheim (til venstre), Martine Skretteberg, Camilla Paulsberg, Shushanna Safaryan og Kjersti Emilie Fjær kom tilbake til Campus Ringerike. Noen studenter var i jobb, og kunne ikke være til stede. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

De første studentene med master i jus kom tilbake til campus Ringerike for å fortelle om studieoppholdet i Aarhus og København. Studentene startet på studiet i Hønefoss og fullførte i Danmark.

DEL

USN (Universitetet i Sørøst-Norge) har inngått en samarbeidsavtale med Aarhus Universitet. De som har fullført bachelor i jus eller bachelor i forretningsjus og økonomi på USN, studier som tilbys på Campus Ringerike, kan ta kandidatutdannelse i Aarhus.

Gjennom å bygge på med en kandidat jura ved Aarhus Universitet, får de dermed en full utdanning som jurist som svarer til den norske mastergraden i rettsvitenskap, skriver USN på sine nettsider.

Nylig kom de første studentene som har fullført studiet i Danmark tilbake en tur til campus Ringerike for å fortelle om sine erfaringer fra studieoppholdet i Danmark.

Annerledes enn Norge

– Det er ikke vanlig å ha vaskemaskin, i hvert fall ikke i København. Du må møte godt forberedt til forelesning, og ikke stille åpenbare spørsmål som du kunne funnet svaret på selv. Hvis du ønsker å heve deg over snittet, må du lese utover det som er pensum. Jeg synes jeg hadde med meg en god ryggsekk fra USN og var godt forberedt, sa Kjersti Emilie Fjær til USNs nettside.

Hun har vært i København og fortalte om en by der det alltid er noe å finne på. I likhet med de andre, måtte hun omstille seg litt fra den norske studenthverdagen.

LES OGSÅ: Nå kan barn og unge i Ringeriksregionen få gratis juridisk bistand

En vanlig arbeidsdag

USN har hatt sju studenter i Aarhus og to i København. Og nesten alle var tilbake på campus, der de møtte nåværende studenter på bachelor i jus og bachelor i forretningsjus og økonomi.

Camilla Paulsberg og Shushanna Safaryan mener mye handler om å få gode arbeidsrutiner fra starten.

– Vi la opp ukene som om vi skulle jobbet. Hver dag startet vi på morgenen og leste til ettermiddagen. På kveldene og i helgene hadde vi fri.

– Aarhus er en så fin by at det var vanskelig å dra derfra. Det er veldig mange tilbud til studenter, og et godt samhold blant oss norske som også har fått egne mentorer ansatt av universitetet. To av de norske studentene blir ansatt, slik at de kan hjelpe de nye som kommer med å finne seg til rette, fortalte Sondre Strømsheim og Martine Skretteberg.

LES OGSÅ: Da studieåret åpnet i Hønefoss, ble Anne Kari og Camilla 20.000 kroner rikere

Muligheter for jobb

Sondre jobber hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus

– Jeg jobber med mange jurister, og det er ingen spørsmål rundt at jeg har masteren min fra Danmark. Vi er mange nyutdannede der med forskjellig bakgrunn. Jeg jobber med det samme som folk fra UiO. Når jeg sier at jeg har tatt kandidatutdannelsen i Danmark blir de bare nysgjerrige, ikke skeptiske.

Martine Skretteberg er ansatt på et meglerkontor, og har også bare fått positive reaksjoner på at hun har blitt jurist i Danmark.

Til vinteren blir det informasjonsmøter for jusstudentene på Ringerike med representanter fra Aarhus universitet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.