Ulvetispa bekreftes å være angrepsulven

DNA-spor fra saueangrepene i sommer matcher ulvetispa som ble felt mandag.

DEL

GRAN: Det bekrefter Kjersti Andresen ved landbrukskontoret for Hadeland. Det bekrefter også Harald Klæbo hos Fylkesmannen i Oppland.

– Treff fra sporfunn i Gran og Hurdal i mai og juni matcher den felte ulven, sier Klæbo.

Klæbo mener det derfor er all grunn til å avvise at det er flere enn en ulv i området, siden de ikke har funnet flere dna-spor i angrepsområdene.

– Det er det vi mener ja, men vi har hele tiden hatt fellingstillatelse på inntil to ulver for å være sikre, sier Klæbo.

LES OGSÅ: Lettet etter ulvefelling

Det er fremdeles en aktiv fellingstillatelse som gjelder fram til mandag 21. august, innenfor samme område. Hvorvidt denne vil bli trukket etter at det nå er bekreftet at den ansvarlige ulven er felt, er usikkert.

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå, sier Klæbo.

Kjersti Andresen, landbrukskontoret for Hadeland.

Kjersti Andresen, landbrukskontoret for Hadeland. Foto:

Hastesak

Vevsprøver fra den døde ulven ble analysert som hastesak hos Rovdata og matchet ekskrementprøver. Jonas Kindberg, leder i Rovdata, sier i en pressemelding at det derfor dreier seg om den såkalte Hurdalsulven, som fikk tilnavnet fordi det var i Hurdal den først angrep sau og lam.

Prøvene viser også at ulven stammer fra det svenske Kindla-reviret, som ligger midt i Sverige, i Örebro län. DNA-overvåking av den skandinaviske ulvebestanden har gitt ulveforskere god kontroll på individene i bestandene og det gjelder også denne felte ulvetispa.

Mest sannsynlig en ung ulv

Det felte dyret som veide 34,5 kilo er nå til obduksjon og videre undersøkelser, ifølge Rovdata. Disse undersøkelsene vil gi svar på blant annet alder.

– Det er antatt at den felte ulvetispa var på vandring fra Sverige etter nytt revir og partner, som mange unge svenske ulver ofte gjør. På samme måte som unge norske ulver ofte trekker østover, sier Jonas Kindberg.

LES OGSÅ: Ulvetispa har drept over 250 sauer

Artikkeltags