Gå til sidens hovedinnhold

Tykkelsen varierer svært mye

To personer gjennom isen

Artikkelen er over 6 år gammel

– Godt utstyr kan være forskjellen på suksess og fiasko, sier operasjonsleder Tom Richard Johansen i politiet.

Nødenhetene rykket ut søndag da de fikk inn melding om at en person hadde gått gjennom isen ved Sundvollen.

Vedkommende hadde kommet seg opp ved egen hjelp, da alarmen gikk på ny. En annen person hadde gått gjennom isen ved Storøya, men også denne personen kom seg raskt opp.

Overrasket over dårlig is

Mannen ved Sundvollen var i 40-årene, og fra Bærum. Han ble sjekket av ambulansepersonellet, før han ble dimittert. Mannen hadde uttrykt at han var svært overrasket over at isen var så dårlig der han var, fordi han holdt god avstand til råken.

Den andre personen som gikk gjennom isen ved storøya var ute og gikk på skøyter sammen med to andre, da den ene gikk igjennom i en råk.

– Vedkommende kom seg greit opp selv, og oppfattet aldri situasjonen som dramatisk. Dette var erfarne og godt utstyrte folk, sier fagleder brann, Brede M. Bratli ved Ringerike brann- og redningstjeneste.

– Viktig å si ifra

Bratli sier at det er viktig at folk melder fra dersom de går igjennom isen, selv om de kommer seg greit opp ved egen hjelp.

– Det er viktig at vi blir varslet så vi kan avklare redning. Som regel er det flere som får med seg at det skjer, og det er fort gjort at situasjonen kan oppfattes som mer dramatisk enn den er, sier han.

Bratli ber folk være ekstra oppmerksomme når de ferdes på isen.

– Det er stor variasjon på iskvaliteten. Hold deg unna elve- og bekkeos, under bruer og råk. Vær spesielt oppmerksom på Tyrifjorden. Vis respekt for hvor du ferdes, vær godt utstyrt og ha med deg ispigger, advarer han. 

Store variasjoner

Operasjonsleder Tom Richard Johansen ved Hønefoss politikammer oppfordrer folk om å ta en grundig kikk på varsom.no.

– Det er ikke ufarlig å ferdes på isen. De som gikk igjennom isen i dag var godt utstyrt, så det gikk bra. Ofte kan utstyret være forskjellen på suksess og fiasko, sier han.

Brannvesenet sjekket tykkelsen på isen ved hjelp av motorsag søndag. Utenfor Sundøya ble den målt båte til 20 centimeter og 7-8 centimeter – med kun 40-50 meters mellomrom. Dette viser tydelig at isen varierer i tykkelse.

– Isforholdene i Steinsfjorden for øvrig er gode, men tTyrifjorden, spesielt området mellom Storøya og Sundvollen er det utrygt å ferdes på grunn av strømninger i vannet, påpekte leder i Steinsfjorden fskeforening Kjell Sundøen.

Kommentarer til denne saken