Hver tredje giverkrone forsvant

KLARE FOR INNSAMLINGSRUNDE: Unge skøyteløpere fra Jevnaker idrettsforening (JIF) startet fra Statoil på Bergermoen og fordelte rode 1 mellom seg. Fra venstre Guro Ruden Brørby, Amalie Berg, Nathalie Midtsveen, Miriam Midtsveen, Guro Kristiansen Østby, Hedda Øiom og Ingunn Kvernvold Myhre.

KLARE FOR INNSAMLINGSRUNDE: Unge skøyteløpere fra Jevnaker idrettsforening (JIF) startet fra Statoil på Bergermoen og fordelte rode 1 mellom seg. Fra venstre Guro Ruden Brørby, Amalie Berg, Nathalie Midtsveen, Miriam Midtsveen, Guro Kristiansen Østby, Hedda Øiom og Ingunn Kvernvold Myhre.

Artikkelen er over 4 år gammel

TV-aksjonen ga drastisk mye mindre penger enn rekordinnsamlingen i 2014. En tredel mindre ble gitt i Ringerike, Hole og Jevnaker.

DEL

I fjor ga TV-aksjonen til Kirkens Nødhjelp, «Vann forandrer alt», utrolige 250 millioner kroner. I Jevnaker kom det da inn over 150.000 kroner. I år ble resultatet «bare» 95.851 kroner.

I storkommunen Ringerike ble innsamlingssummen søndag 369.136 kroner, mens kommunen i 2014 samlet inn over 550.000 kroner.

Holeværingene ga i 2015 106.792 kroner mot over 155.000 i fjor.

Aksjonsansvarlig i Jevnaker, May-Britt M. Johnsen, har i år inntrykk av at de som har gitt, har gitt mye. Men de har altså vært for få.

Var ikke hjemme

Bøssebærerne fortalte aksjonsleder i Ringerike, Jan Hatten, at de møtte veldig mange stengte dører i det strålende høstværet. Johnsen antyder at Jevnaker kommune vil vurdere å sende bøssebærerne senere ut i 2016 for å treffe folk hjemme.

Jevnaker idrettsforenings skøytegruppe hadde fått tildelt rode 1, som er Bergermoen, Furumoen og Samsmoen 2.

– Kommunen har nok en forventning om at blant annet idrettslag stiller opp, og det gjør vi, sier Sissel Østby i idrettsforeningens dugnadsgjeng.

Ingunn Kvernvold Myhre var også med på aksjonen i fjor.

– Det er fint å samle inn penger til folk som trenger det, sier hun.

Skøyteløperne synes det er bra at årets innsamling går til Regnskogfondet, selv om tusenvis av flyktninger også trenger hjelp i år.

– Burde vi ikke ha gitt alt til flyktningene i år?

– Det er greit å gi til andre og, mener jentene, som nok tror at all oppmerksomheten rundt flyktningenes situasjon uansett vil gi midler.

LES OGSÅ: Skoleelever samlet inn til TV-aksjonen

«Nei takk»

Amalie Berg og Nathalie Midtsveen hadde en litt vanskelig start på runden. Hos den første huseieren fikk de «nei takk» på spørsmål om støtte til TV-aksjonen. I de neste husene møtte de stengte dører, og da ble spesiallagde post-it-lapper hengt opp på ytterdørene. Men hos Sidsel og Pål Jakobsen ble de tatt imot med åpne armer.

– Så flinke dere er, sa han, og kona hadde pengene klare.

Ekteparet har for vane å gi til TV-aksjonen hvert år.

– Vi har det såpass bra at vi må kunne hjelpe litt en gang i året, sier Pål Jakobsen.

Han tror det alltid vil være noen formål som blir dyttet framfor andre. Og det er mulig å gi både til regnskog og flyktninger, påpeker Jakobsen.

I Ringerike var 37 studenter bøssebærere, og de hjalp svært godt til både i Ullerål krets og på AKA Arena. 385 bøsser var sendt ut til de 11 skolekretsene. 24 frivillige kom i tillegg.

I Hole ga også næringslivet mindre i år. Summen for kommune og næringsliv ble 41.349 mot 76.900 kroner i 2014.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.