– Planene om et Nasjonalt Glassmuseum på Jevnaker må skrinlegges, mener Svein Guldbrandsen, administrativ direktør ved Hadeland Glassverk. Han frykter for fremtiden til arbeidsplassene om museet kommer.

– Hva skal vi med to museer på Jevnaker som forteller nøyaktig den samme historien? spør Gulbrandsen. Han argumenterer med at Hadeland Glassverk tar vare på historien. Det dokumenterer de rikelig i jubileumsutstillingen over 250 års drift. Drifts- og markedsdirektør Kari S. Roll-Matthisen poengterer at det samme viser magasinene og Glassverkets samlinger av historisk glass.

LES OGSÅ: Slik kan glassmuseet se ut

Bekymret for fremtiden

Guldbrandsen har et enstemmig styre for Hadeland Glassverk bak seg.

– Vi er klokkeklare på at vi ikke støtter planene om et Nasjonalt Glassmuseum, sier han. Hovedargumentet er å ivareta arbeidsplassene.

– Denne type industri er inne i en utfordrende periode i hele Europa, sier han. Flere store glassprodusentene sliter. 130 ansatte ved Orrefors i Sverige vil miste jobbene sine når produksjonen legges ned. Og Magnor permitterer ansatte.

Blir konkurrent

– Vi går motstrøms ved at vi hvert år trekker en halv million turister, sier administrerende direktør. Han argumenterer med at Jevnaker allerede har et levende opplevelsessenter.

– Tre ting avhengig av hverandre for at vi skal overleve; produksjon, museum og salg, sier Svein Guldbrandsen og understreker at besøkstallet ikke kommer av seg selv.

– Hvis Nasjonalt Glassmuseum kommer, vil de heller besøke det nye og moderne bygget, spise i kafeen, handle i butikken der og så dra, sier Kari S. Roll-Matthiesen.

Hun tviler på at folk også kommer til dem. Det vil bety tapte inntekter både i kafeen og i utsalget, noe Glassverket er avhengige av for å opprettholde og videreutvikle produksjon.