Tre år for "Vandreren"-vold

DØMT: 23-åringen som slo ned Terje "Vandreren" Larsen i Ringerike fengsel, er dømt til tre års fengsel.

DØMT: 23-åringen som slo ned Terje "Vandreren" Larsen i Ringerike fengsel, er dømt til tre års fengsel. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

23-åringen som slo ned Terje "Vandreren" Larsen i Ringerike fengsel, må betalt 400.000 kroner i erstatning, i tillegg til å sone tre år i fengsel.

DEL

23-åringen som i mars i fjor slo Terje "Vandreren" Larsen i hodet med en halvkilo tung glassbolle, er dømt til tre års fengsel for episoden. Han er også dømt for å ha truet Larsen på livet umiddelbart etter å ha slått ham ned.

Mannen er i tillegg dømt til å betale Larsen nesten 400.000 kroner i oppreisning og erstatning. Dette beløpet er over 80.000 kroner lavere enn det Larsens advokat la ned påstand om.

23-åringen er tidligere straffedømt for både ran, trusler og innbrudd.

Slått ned i fengsel

23-åringen og "Vandreren" sonet sammen i Ringerike fengsel da voldsepisoden fant sted. Foranledningen for volden var at 23-åringen trodde Larsen hadde urinerte på en nyvasket t-skjorte 23-åringen skulle ta på seg etter en dusj. Mannen har forklart at han da ville skjelle ut Larsen så snart cellene ble åpnet igjen. Da cellene ble åpnet, gikk 23-åringen rett bort til "Vandreren" og slo ham i hodet med en glassbolle så denne knuste. Han ble så holdt fast av en annen innsatt, og skal da ha ropt at "hadde det ikke vært for NN (han som holdt ham fast), hadde jeg drept deg".

I retten forklarte Larsen at han etter å ha blitt slått ned tenke at "dette er en fryktelig urettferdig måte å dø på".

Nødoperasjon

Etter episoden ble "Vandreren" fraktet til Ringerike sykehus. Han hadde da en stor blodansamling i hjernen, og da det ikke var tilgjengelige luftambulanser til å sende ham videre til Ullevål universitetssykehus, utførte en overlege ved sykehuset en nødoperasjon på ham, og tappet ut opp mot en halvliter blod. I retten forklarte legen at Larsen med sikkerhet ville dødd hvis ikke dette hadde blitt gjort.

Innlagt

Terje Larsen sliter i dag med angst og depresjoner, og er innlagt på psykiatrisk sykehus. Han er også 25 prosent medisinsk ufør.

- Han har vært gjennom et fysisk og psykisk smertehelvete. Han betegner seg selv som et halvt menneske i forhold til den han var før, sa bistandsadvokaten i sin prosedyre under rettssaken.

I retten ble slaget 23-åringen påførte Larsen sammenlignet med skadene ved front-til-front-kollisjoner og et fall fra høyde med hodet ned.

I tillegg til nesten 400.000 kroner i erstatning, må 23-åringen betalt 6200 i erstatning for briller til "Vandreren"

Mannen ble også dømt for å ha kjørt uten førerkort, og ha nektet å oppgi personalia da han ble stoppet av politiet. Dette skjedde i april i år.

Artikkeltags