Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gi barna reflekser som er gått ut på dato

Artikkelen er over 4 år gammel

De fleste reflekser har en levetid på tre år, ifølge veimyndighetene. Derfor bør de byttes ut jevnlig.

Det er ikke bare mat som har best før dato. Reflekser er også ferskvare og bør byttes oftere enn du tror. Dårligere reflekser kan være trafikkfarlig, mener Tryg Forsikring.

Bytter hver høst

Du trodde kanskje at den runde refleksen som har ligget i lomma i årevis fremdeles beskytter, men slik er det ikke. I følge politiet og forsikringsselskap Tryg kan det være farligere å gå med en dårlig refleks enn uten refleks.

– Dette fordi man oppfører seg annerledes når man tror man er beskyttet mot refleks. I følge veimyndighetene har refleks en levetid på tre år. Reflekser på barn får også ofte hard medfart gjennom lek. Og har du som voksen refleksen i lomma sammen med bilnøkler, blir det ofte så mye riper i refleksen at effekten forringes betraktelig, sier Espen Opedal, øverste sjef i Tryg Forsikring.

Han legger til:

– Hjemme hos oss bytter vi reflekser hver høst, sier han.

Bruk refleks – bli sett

Bruk av refleks reduserer risikoen for  å bli påkjørt i mørket med 85 prosent.

Selv om du ser bilen, er det vanskelig for bilisten å se deg hvis du ikke bruker refleks. Den lille livredderen er en billig livsforsikring.

– Går du langs en en vei i mørket uten refleks, er du først synlig for bilisten på 25 - 30 meters hold, sier Opedal. Med refleks vil du bli sett på 140 meters avstand. Dette betyr at i et område med 50 sone har bilføreren ti sekunder i stedet for to sekunder til å reagere på. Det kan være forskjellen på liv og død, sier Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Gatelys gir falsk trygghet

Mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Dette er feil. Når det er mørkt ute, er det vanskelig for billisten å se deg selv i gatebelysning. Hvis det i tillegg regner, blir det enda vanskeligere å oppdage deg langs veien.

Tips til god refleksbruk

   ·  Refleksen bør henge i knehøyde for å motta mest mulig lys fra billyktene.

   ·  Reflekser som beveger seg når du bruker dem synes best.

   ·  Bruker du to reflekser blir du sett fra begge sider når du krysser veien.

   ·  Riper svekker refleksjonsevnen, så bytt ut gamle reflekser.

   ·  Refleksvesten blir dårligere ved vask og bør byttes årlig ved jevnlig

      bruk.

   ·   Alle godkjente reflekser skal være merket med CE EN 13356.

Voksne er dårlige på refleksbruk

Ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen viser at en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket. I perioden 2005 til 2014 skjedde 40 prosent av de mest alvorlige ulykkene, hvor fotgjengere omkom, i mørket.

Halvparten av de omkomne fotgjengerne brukte ikke refleks.

Tall fra Trygg Trafikk viser at omtrent 35 prosent kvinner og 28 prosent menn bruker refleks.

Kommentarer til denne saken