Gå til sidens hovedinnhold

60 prosent synes det er greit å stå i kø

Artikkelen er over 2 år gammel

Er det ikke så ille med kø? De fleste i denne ferske undersøkelsen hører på musikk mens de venter.

2000 personer som kjørte på de fire største veiene inn og ut av Oslo har svart på en undersøkelse om sin siste reise som varte over ti minutter. Av dem som satt i kø, svarte 60 prosent at de synes det er greit. Over 90 prosent var også forberedt på at de måtte sitte i bilkø, skriver Statens vegvesens nettportal vegnett.no.

Undersøkelsen er en del av doktorgradsarbeidet til Marie Aarestrup Aasness i Statens vegvesen.

– Tusenvis starter bilen hver morgen, vel vitende om at de skal sitte i kø. Hvorfor gidder de det, og hvordan oppleves det å sitte i kø? Den som sitter i kø kunne brukt tida på jobb eller fritid i stedet. Men er det blitt så mye du kan gjøre i bilen at folk ikke opplever kø som så stor ulempe?

Dette er spørsmål Aasness vil finne svar på.

– Kommer an på forventningene

– Jeg er overrasket over at så mange synes det er greit å sitte i kø. Dette gjør de enten fordi de ville brukt mer tid/penger på reise kollektivt. Eller fordi det er mer komfortabelt med bil, sier hun.

– Jeg ser også på om opplevelsen av å sitte kø i varierer med hvor du bor, kjønn, alder og inntekt. Hvordan det oppleves å sitte kø kan også ha noe med forventninger å gjøre. Ei kø på få minutter i Oslo er nærmest ikke kø, der forventer en kø. Mens det i en mindre by kan få minutter kø fortone seg lenge, sier Aasness.

Vil ikke betale for å slippe kø

Folk er også spurt om hvor mye de er villig til å betale ekstra for å slippe kø.

– Rundt 70 prosent av dem som opplevde kø på reisen er ikke villige til å betale noe ekstra for å unngå kø på reisen de henviser til. Resten (30 prosent) vil betale mellom 1 og 50 kroner for å unngå kø, skriver vegnett.no.

Over 70 prosent synes det er viktig med lett tilgang på parkeringsplass.

– Dette kan tyde på at færre parkeringsplasser er viktigere enn litt høyere bomtakster for å få folk til å slutte å kjøre. Det viser også det nye takstsystemet i Oslo: Tre fjerdedeler kjører som før, etter at prisene steg, påpeker Aasness.

Så hva GJØR folk mens de sitter der i køen og venter?

75 prosent svarer at de hører på musikk, mens halvparten av de spurte «sitter i egne tanker om private ting.

Kommentarer til denne saken