Gå til sidens hovedinnhold

Nå er splitter nye og vintersikre E16 åpnet

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag var en merkedag: For fra og med i vinter skal man ikke lenger behøve kjøre med harahjerte over Filefjell, veien som binder Norge sammen fra Valdres i øst til Lærdal i vest.

Fredag var det høytidelig åpning av nest siste etappe i tre-milliardersutbyggingen, som gjør veien til Norges kanskje mest værsikre.

Kulturminnepris

Fylkesordførerne fra begge sider av fjellet hadde fått celebert besøk til åpningen, da både EU-ambassadøren i Norge og flere størrelser var møtt fram for å feire både veiåpningen og at Kongevegen over Filefjell har fått EUs kulturminnepris Europa Nostra Awards 2017.

Markeringen gikk for seg i begge ender av Kongevegen og ved den nye seks kilometer lange Filefjelltunnelen oppe på fjellet.

Tunnelen kostet alene 1,6 milliarder kroner og er av de mer moderne som finnes, med blant annet dimmelys. Filefjelltunnelen avløser det bratte og svingete partiet opp fra Tyinkrysset til Kyrkjestølen. Fredag fikk en kortesje med veteranbiler æren av å kjøre gjennom tunnelen rett etter at snora var klippet.

Uten bompenger

Det skal ikke kreves bompenger for å kjøre den nye veistrekningen, det vedtok den rødgrønne regjeringen i 2010 da milliardplanene for Filefjell-overgangen ble lagt fram.

Nå står nesten hele den samlede veien over Filefjell, fra Øye i Vang til Borlaug i Sogn, ferdigstilt med europaveistandard. Den eneste strekningen som fortsatt er under bygging, er første del av oppstigningen fra Øye i Vang.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er!

Last ned appen ringblad.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For Iphone

For Android

 

Kommentarer til denne saken