Thorbjørnrud-ost lader opp til VM

Stolt hotelleier: Olav Lie-Nilsen viser stolt fram hotellets egen cheddar. Osten er tildelt Spesialitet-merket.

Stolt hotelleier: Olav Lie-Nilsen viser stolt fram hotellets egen cheddar. Osten er tildelt Spesialitet-merket. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det norske ostelandslaget kjører denne helgen VM-oppvarming i Bergen.

DEL

Thorbjørnrud hotells ost deltok i sitt første VM i fjor. Da ble det arrangert i London. I år skal det arrangeres i Bergen i november, men allerede i helgen er det altså en liten oppvarming. Det skjer i forbindelse med Bergen matfestival.

I selve VM skal hotellet på Jevnaker og hotelleier Olav Lie-Nilsen delta med et en ny ost: En pecorino. Pecorino er en tørr og hard ostetype, som kan minne litt om parmesan.

Sauemelk

Hotelldirektør Olav Lie Nielsen er den eneste i Norge som lager ost av et visst volum på sauemelk, gjort med kunnskap og erfaring hentet inn i England. Det lages både cheddar og blåmuggost på hotellet på Jevnaker; deriblant Norges eneste cheddar som også er tildelt Spesialitet-merket for unik smak.

Melka hentes fra dyrene på Øvre Kjekshus gård i Gran, mens osten ystes i bassenget på hotellet.

Ministerens favoritt

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) trakk før helgen fram osten «Pepperknoll» fra Thorbjørnrud hotell som sin favoritt. Ifølge et Facebook-innlegg var det eneste ankepunktet mot osten at den ikke var fra Dales hjemfylke Møre og Romsdal ... Matministeren var på besøk på Thorbjørnrud hotell onsdag i forrige uke.

Disse deltar under Bergen matfestival:

  • Aalan gård
  • Avdem gardsysteri
  • Den sorte gryte
  • Derinngarden
  • Eiker gårdsysteri
  • Gangstad
  • Lega ost
  • Myrdal gard
  • Orkladal ysteri
  • Ostegården
  • Prestholt geitestøl
  • Rueslåtten
  • Stordalen gardsbruk
  • Thorbjørnrud hotell
  • Tingvollost
  • Tjamsland ysteri
  • Undredal stølsysteri
  • Valdresmeieriet

Ny konsertscene ved Randsfjorden: – Dette blir verdens kuleste utescene

Artikkeltags