Gå til sidens hovedinnhold

Thorbjørnrud kåret til Årets lokalmatgründer 2016

Artikkelen er over 4 år gammel

– Dette er dritkult, for å si det rett ut, sa Thorbjørnrud-eieren like etter at han mottok prisen under åpningen av Matstreif-festivalen i Oslo fredag ettermiddag.

– Det er både veldig hyggelig og viktig å bli sett og få en slik anerkjennelse for det man tror på. Det gjør godt at andre setter pris på det man har holdt på med i mange år, sier Lie-Nilsen til Hadeland.

Han legger til at det langt ifra er bare hans egen fortjeneste at han fikk denne prisen.

– Det er veldig synd at det er bare jeg som får den, for det er mange som har bidratt. Jeg hadde ikke kommet hit jeg er i dag uten flinke kolleger og samarbeidspartnere. Jeg vil også nevne alle de positive aktørene innen landbruket på Hadeland. Det betyr ufattelig mye, sier hotelleieren.

– Vinneren har på en innovativ måte klart å etablere et eget ysteri i et hotellbygg og samtidig gjøre nytte av råstoff fra egen gård, sier juryleder Hilde Charlotte Solheim i en pressemelding fra Norgesgruppen.

Årets lokalmatgründer er et samarbeid mellom HANEN , Nationen og NorgesGruppen. De ønsker å løfte fram all den spennende lokale maten og drikken som har vokst fram de siste årene, i tillegg til menneskene bak.

Da det ble kjent at Thorbjørnrud Hotell og Ysteri var nominert til prisen "Årets lokalmatgründer" sa eier Olav Lie-Nilsen følgende til Ringerikes Blad:

– Jeg vil spesielt trekke fram kjøkkensjefen på Torbjørnrud gjennom mange år, Mats Høglind. Vi har jobbet sammen med produktutvikling i mer enn 20 år og brenner for dette begge to. Og så har jeg flere andre gode leverandører og medarbeidere.

Les mer om ysteriet, som ble laget i hotellets basseng

Årets konkurranse fikk over 80 bidrag fra hele landet. Juryen valgte ut seks finalister blant disse. Disse er Frukt- og siderruta i Ulvik, Matkassen Rågo, Terrior Røros , Wangensten as, Sæterstad gård og Thorbjørnrud hotell og ysteri.

Alle finalistene er blitt presentert i Nationen gjennom sommeren. Utvelgelsen av vinneren har skjedd via en nettavstemning på nettsidene til Nationen og ved sms-stemmer. På bakgrunn av avstemningen, hvor en kandidat utpekte seg, har juryen valgt en vinner.

Juryens begrunnelse:

Eier Olav Lie Nilsen (OLN) er en visjonær og aktiv gründer. Han overtok Thorbjørnrud hotell i 2008 og har utviklet hotellet til å ha en solid mat og drikke profil.  Han har vist et utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon og har vist dette i praksis gjennom blant annet kjøpet av det nedslitte småbruket Øvre Kjekshus noen kilometer fra hotellet. Småbruket er forvandlet til et mønsterbruk som forsyner hotell med kjøtt og melk i form av ost. Ostene blir laget i et eget ysteri etablert inne på hotellet i den gamle badeavdelingen.  Bare en ekte gründer som liker hardt arbeid ville gjort det på denne måten. Ostene serveres ikke bare på eget hotell med selges også på via et mangfold av kanaler som Bondens marked i Oslo, Matcompaniet som har fokus på Horeca-markedet og til og med den ostebaserte nettbutikk Premium Gourmet. Olav har også uttalt at dagligvare vil være en naturlig salgskanal.

Juryen har lagt vekt på den måten OLN har utnyttet et tradisjonelt hotellbygg til på en innovativ måte å etablere et eget ysteri som henter råstoffet fra egen gård. Gården Øvre Kjekshus er utviklet på en nyskapende måte fra å ha vært et nedlagt småbruk og gir muligheten til å utnytte synergien mellom gård og hotell på en særdeles spennende måte.

OLN er ikke bare gründer for egen del, men han har også bidratt og hjulpet andre blant norske osteprodusenter. Han er også sterkt opptatt av den norske matkulturen og framtida for norsk landbruk. OLN har i sitt arbeid vært opptatt av å dele med andre og forstå at skal han nå sine mål må samarbeid med andre stå sentralt. Ikke minst har han involvert egne ansatte i sine prosjekter og sammen med dem sikret en utvikling av egne arbeidsplasser.

Kommentarer til denne saken