– Vi må ikke la terroristene splitte oss

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H). Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vi skal aldri tillate terroristene å tvinge oss inn i et verdensbilde hvor det pågår en krig mellom Vesten og islam, mener statsminister Erna Solberg (H).

DEL

Terroristene vil at vi skal frykte dem, og deres mål er å bryte ned det samfunnet vi har bygget opp, innledet Solberg sin tale til Høyres landsstyremøte mandag.

– De vil splitte oss. De vil tvinge oss inn i et verdensbilde hvor det pågår en krig mellom vesten og islam. De vil spre hat, mistenksomhet, frykt og konflikt. Det skal vi aldri tillate, sa Solberg.

Militære midler

I talen snakket hun om at IS må bekjempes med alle midler, inkludert militær respons.

– Vi må være forberedt på at de mest ytterliggående kreftene må nedkjempes med militære midler, sa hun, og tilføyde at det ikke finnes noe kompromiss mellom det terrorveldet som de militante islamistene i IS står for, og de universelle menneskerettighetene som vårt samfunn bygger på.

– Det finnes bare ett svar. Vi må nedkjempe den typen holdninger og den typen organisasjoner. Deres måte å tenke på flytter verden århundrer tilbake, til barbari og lovløshet, sa Solberg.

LES OGSÅ:

Stengte grenser er ingen løsning

Hun var tydelig på at stengte grenser ikke kan verne oss mot terror.

– Vi blir heller ikke mindre utsatt for terror om vi stenger grensene for dem som rammes av terror i sitt hjemland og som ikke har trygge områder å flykte til, sa statsministeren.

Solberg trakk fram tre veier for å bekjempe terror. For det første ved å avverge konflikter og ved å bekjempe krefter som den ekstremistiske organisasjonen IS. For det andre å styrke vår egen etterretning og beredskap, og for det tredje ved å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.

Integrering og inkludering er nøkkelen til forebygging, slo hun fast. Og integreringen i Norge er bedre enn sitt rykte. Likevel er det viktig at det norske samfunnet stiller tydelige krav.

Må lære norsk

– Vi forventer en forandring fra dem som kommer til vårt land. De må være klar over at barna deres skal vokse opp i annet samfunn enn de selv vokste opp i, sa Solberg.

Den enkelte må selv aktivt bidra til integrering, blant annet ved å lære seg norsk og respektere lover og regler. Vi må forvente at man deltar i det norske samfunnet og at man gjør alt som er mulig for å komme i arbeid, understreket statsministeren.

Samtidig må det norske samfunnet tilrettelegge for kravene og bli mer fleksibelt.

– Det gjelder utdanningssystemet og arbeidsgiverne slik at vi får flere i arbeid. Hvis ikke ender vi opp med økt ledighet, økt fattigdom og flere barn som vokser opp i fattige familier, advarte hun. (©NTB)

Artikkeltags