– Man kan ikke slutte å leve, det er jo det terroristene vil

– Hva om vi var akkurat der det skjedde, har både Oline og Tobias spurt seg selv.

– Hva om vi var akkurat der det skjedde, har både Oline og Tobias spurt seg selv. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Budskapet er klart og tydelig. Men det er kanskje lettere sagt enn gjort når terroren kommer tett på?

DEL

Angrep av terrorisme rammer fortsatt Europa, og nå nylig i Barcelona i Spania. Vi har snakket med to ungdommer som var på ferie under et terrorangrep.

Ekkel opplevelse

Oline Skistad Strømsodd (17) var utenfor Barcelona under angrepet i august.

– Jeg var på bussen på vei til Barcelona like etter det skjedde. Vi stoppet i Tarragona, en by like ved der det andre angrepet hadde funnet sted. Det var kun tre timer etter angrepet, forteller Oline.

Hun reiste alene til Spania for å møte en venninne i Valencia.

– Jeg leste på nyhetene at gjerningsmannen fortsatt var på frifot og det var litt skummelt. Jeg var jo helt alene. Det sto blant annet fem væpna politimenn i en rundkjøring. Det var litt ekkelt, men jeg tenkte «det er jo ikke noe jeg får gjort».

Vil fortsette å reise

Vi har også snakket med Tobias Sjøli (18) som var på sommerferie med familien i Nice under angrepet i 2016.

– Vi reiste rundt langs den franske rivieraen og bodde på et hotell i Antibes, en halv time fra Nice.

Tobias forteller at han var i Nice dagen før terrorangrepet. På selve nasjonaldagen var de på hotellet og så fyrverkeriene derfra.

– Vi fulgte med på nyhetene og fikk med oss hva som hadde skjedd. Vi følte oss trygge og utenfor faresonen, men ble likevel litt redde.

– Det var veldig annerledes å følge med på det fra byen ved siden av istedenfor hjemme i Norge. Man følte det mer på kroppen.

Oline forteller at hun er glad i å reise og vil ikke la sjansene for terror ødelegge for henne. I ettertid har hun ikke blitt så veldig påvirket, men er mer skeptisk nå enn tidligere.

– Man kan ikke slutte å reise eller dra til steder med en potensiell fare for terror. Jeg elsker å reise og jeg skal ikke stoppe på grunn av dette.

17. august kjørte en lastebil inn i folkemengden på Las Ramblas, hovedgaten i storbyen Barcelona. Terroren hadde rammet igjen.

17. august kjørte en lastebil inn i folkemengden på Las Ramblas, hovedgaten i storbyen Barcelona. Terroren hadde rammet igjen. Foto:

Kan ikke terror styre livet

Hendelsen i Nice har ikke endret Tobias mye, men derimot tar moren flere forholdsregler enn før.

– Det har egentlig ikke påvirket meg så mye, men jeg tenker mer over det enn jeg gjorde før det skjedde. Det har nok påvirket mamma mest fordi det nå er noen steder hun ikke vil dra på grunn av faren for terror.

Han tenker tilbake og er glad for at de ble igjen på hotellet den dagen.

– Etter vi kom hjem fra ferien tenkte jeg «hva om vi var i byen den dagen» for vi tenkte egentlig å dra inn for å se på fyrverkeriet. Nå er jeg glad vi ikke gjorde det.

For Oline Skistad Strømsodd (17) og Tobias Sjøli (18) har terror kommet tett på. Altfor tett.

For Oline Skistad Strømsodd (17) og Tobias Sjøli (18) har terror kommet tett på. Altfor tett. Foto:

Oline og Tobias er enige om at man ikke kan la frykten for terror overta hverdagen.

– Det er veldig liten sannsynlighet for terror. Man må fortsette å leve sine vanlige liv. Man kan ikke bare stenge seg inne på et rom uten å komme ut. Da oppnår jo terroristene det de vil, avslutter Tobias.

LES OGSÅ: Terrorangrepet i Barcelona: – Dette er utrivelig. Vi vil bare hjem ...

– Alt har en risiko

Vi har også snakket med kommunepsykolog Hanne Fisher, som jobber i forebyggende tjeneste for barn og unge. Hun forteller at angst er vanlig blant unge og det er ikke uvanlig å frykte terrorisme.

– Tenåringer har ofte angst for mye forskjellig og mange skammer seg over det og snakker lite om det. Det er mange flere med angst enn det man tror. Mange tenker nok også litt ekstra på terror spesielt når de drar til andre land eller på store arrangementer eller konserter.

– Men man kan ikke slutte å leve, alt i livet har en risiko. Om det er å sykle, drive med ekstremsport eller kjøre bil. Det er ikke så vanlig å være redd for å kjøre bil, selv om det statistisk sett er farligere enn terrorangrep.

LES OGSÅ: – Vil ikke la frykten for terror styre livene våre

Slik overkommer du frykten

Hanne er ny som kommunepsykolog her i Ringerike, men forteller at den tidligere kommunepsykologen, Ingrid Sønstebø, jobbet med mange i forbindelse med terroren 22. juli.

– Hittil har ikke terrorisme vært et tema, men jeg vet at det har vært viktig tidligere. Terrorisme blir blåst opp i media og da er det ikke rart man blir engstelig.

– Hvis man er redd for noe tenker man ofte at man må slutte å være redd. Men man kommer lenger med å akseptere følelsen av å være redd, og samtidig gjøre det man er redd for, som for eksempel for å dra på en konsert. Eller kanskje ta det i små steg og dra på kino først. Det er lurt å gjøre de tingene man er redd for, for å overkomme frykten. Etter hvert venner man seg til det, og det dabber av.

Hun forteller også at det er forskjeller på å være litt engstelig og å ha angst.

– Hvis du er mer engstelig eller har mer angst for noe enn andre på samme alder, eller unngår mange ting du ønsker å gjøre, kan det være lurt å be om hjelp. Da kan du snakke med helsesøster på skolen. Helsesøstre kan mye om psykisk helse og er dyktige og de kan også videreformidle kontakt til psykolog.

Artikkeltags