Gå til sidens hovedinnhold

Fantomet forsvinner etter 54 år som tegneserieblad

Artikkelen er over 2 år gammel

Tegneseriebladet Fantomet legges ned i Norge på grunn av for dårlige salgstall, melder Nettavisen.

Ansvarlig redaktør Hege Høiby bekrefter at sviktende salg er grunnen til at de nå ser seg nødt til å legge ned.

Høiby sier tendensen har vedvart noen år allerede.

– Det var mer et spørsmål om når det skulle skje. Når bladet går med tap, kan det ikke fortsette, sier hun Nettavisen.

Hun synes det er leit at bladet om «Ånden som går», nå blir borte.

– Det er jo utrolig trist. Jeg har jobbet med Fantomet i mange år, men det er generelt færre som leser tegneserier, så Fantomet er bare ett av flere hefter som sliter, sier Høiby.

Fantomet er blitt utgitt som tegneseriehefte her til lands siden 1964. Først ble serien utgitt annenhver uke, men siden 2013 har bladet kommet ut én gang i måneden.

Tegneserien ble startet i 1936 av den amerikanske forfatteren Lee Falk og tegneren Ray Moore som en daglig stripehistorie i amerikanske aviser. Den følger livet til helten Christopher Walker, som går under navnet Fantomet, en mann med sterk rettferdighetssans og en ring som setter avtrykket av et dødninghode på skurkens kjeve. Det lar seg aldri fjerne.

Ved å bruke like drakter i generasjoner, har den mystiske figuren skapt en illusjon av at Fantomet er én, udødelig person. Dette har ført til at befolkningen i det afrikanske fantasilandet Bangalla, der helten bor, kaller ham «Ånden som går». Fantomet er til daglig kledd i heldekkende tights, men bruker hatt og Burberryfrakk med oppslått krage når han tar seg til den såkalte sivilisasjonen.

Dagens Fantomet er det 21. i rekken.

Fantomet har hatt fire skandinaviske tegnere, blant dem norske Knut Westad. De andre tre er svenskene Hans Lindahl og Bertil Wilhelmsson, og den dansk-spanske tegneren Jaime Vallvé.

Det har blitt laget flere spillefilmer og TV-serier om Fantomet.

Fakta om Fantomet

  • Fantomet (The Phantom), amerikansk tegneserie startet i 1936 av forfatteren Lee Falk (1911–1999) og tegneren Ray Moore (1905–1984).
  • Serien handler om Christopher (Kit) Walker, som er den 21. i rekken av Fantomer siden hans forfader ved sammen navn led skipbrudd på 1500-tallet etter et sjørøveroverfall.
  • Det første Fantomet sverget en ed på at han og hans etterkommere skulle bekjempe røvere og beskytte de svake. De trikotkledde Fantomene har opp gjennom tidene skapt inntrykk av at de er én og samme person, den udødelige Ånden som går.
  • Tegneserien kom til Norge i 1939 og er siden 1964 utgitt som eget seriehefte.
  • Serien gikk i 2016 som tegneseriestripe i 13 store norske aviser.
  • Tegneserien ble lenge gitt ut annenhver uke, men siden 2013 er utgivelsen redusert til månedlig.
  • Det har siden 1943 også blitt lagd flere spillefilmer og tv-serier om Fantomet. Den foreløpig siste var en miniserie i 2009.

 

Kommentarer til denne saken