Gå til sidens hovedinnhold

Synge-stopp på sykehjem

Artikkelen er over 7 år gammel

Kor fra Frikirken fikk ikke synge for de gamle på Hønefoss omsorgssenter.

Frikirkens to kor, et barnegospelkor og et ungdomskor med band, pleier å ha konsert en gang i halvåret på Hønefoss omsorgssenter. Sangerne gledet seg til å komme igjen 8. april, men det gikk ikke.

Sykehjemmet kunne ikke ta imot dem. Det har ikke lenger ansatte som kan organisere slike besøk. Kommunen skal kutte i budsjettet, bemanningen er redusert, og alle underholdningsavtaler er avlyst.

- Vi ble helt sjokkerte da vi fikk høre dette, sier pastor Jon Daniel Roum.

Stillingen til en ansatt, som tidligere har hatt ansvar for å tilrettelegge for underholdning, har blitt fjernet. Hun har fått andre arbeidsoppgaver i stedet.

Tårer i øynene

Korene har ifølge ham blitt tatt imot med stor entusiasme og glede under besøkene.

- De eldre har sittet der med tårer i øynene og applaudert, og barna synes det er kjempestas å møte de gamle, sier han.

I dag møtes ikke unge og gamle så mye som før på tvers av generasjonene. Pastoren har sett at besøkene har vært verdifulle både for beboere og besøkende. Noen av de gamle har også fått en favorittsanger, som blir lagt merke til litt ekstra.

- Det er fryktelig trist at de eldre ikke skal få noen form for underholdning i det hele tatt, synes Roum.

Opptrer gratis

Avgjørelsen skal ikke ha hatt noe med det religiøse budskapet i sangene å gjøre. Korene kan heller ikke være for dyre; de opptrer gratis. Sangerne har pleid å få saft og boller, men de kan underholde uten servering også.

- Det er ikke noe vi krever. Vi synes bare det er hyggelig å være der, og sykehjemmet ligger jo nærmest tvers over gata for Frikirken, sier pastoren med et smil.

Roum forstår at kommunen må kutte kostnader når budsjettet er fryktelig stramt, og at det alltid vil gå ut over noen.

- Men er det riktig å kutte i litt underholdning til de gamle?

Frikirken har et barnegospelkor med små barn og D-Tweens, som er for ungdommer i begynnelse av tenårene. Tidligere har sangere fra kirken også vært på andre sykehjem via kontakter i menigheten. Den ansatte som organiserte underholdningen har gått inn i grunnbemanningen på sykehjemmet.

Støtter seg på venneforeningen

Venner av Hønefoss sykehjem har ifølge enhetsleder Enver Orucevic sagt ja til å ta imot besøk, slik at de gamle kan få underholdning.

Kveldsvaktene reduseres ikke på sykehjemmet, og pleierne skal fortsatt følge de eldre fra rommene sine til fellesrommet slik at de kan bli underholdt.

Penger er heller ikke problemet. Sykehjemmet har en gavekonto som skal gå til trivsel og velferd for beboerne.

- Problemet har vært hvem som kan stå for organiseringen, sier Orucevic.

- Ta kontakt

Lederen oppfordrer nå alle, som vil underholde på sykehjemmet, om å ta kontakt med ham igjen for å avtale dato og klokkeslett for nye besøk.

- Vi tar imot dem med glede, og dette ordner seg, sier han.

Orucevic mener at han ikke kunne si ja til at Frikirkens kor og andre underholdere skulle komme så lenge sykehjemmet ikke hadde noen til å ta imot dem.

- Nå har venneforeningen sagt ja, vi har personer som kan hjelpe og kan ha underholdning med en gang vi får tilbud, sier han.

Kommunalsjef Kirsten Orebråten er tilfreds med løsningen. Hun vet at venneforeningene brukes under tilstelninger også på andre sykehjem.

- Vi skal klare å få til underholdning på sykehjemmene. Det er kjempeviktig, sier hun.

Kommentarer til denne saken